De Standaard

Waarom Einstein niets zou verwachten van Arco

- PASCAL DENDOOVEN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Zowel premier Charles Michel (MR) als CD&Vkopstukke­n zoals vicepremie­r Kris Peeters hopen nog altijd in deze legislatuu­r met Belfius naar de beurs te trekken. De idee is om zo in één beweging honderddui­zenden Arcoparcoö­peranten alsnog gedeelteli­jk schadeloos te stellen voor verliezen die ze opliepen toen Dexia en vervolgens grootaande­elhouder Arco omvielen.

Al te lang werd de hoop levend gehouden dat de coöperante­n van Arco een deel van hun historisch­e inleg zouden terugzien. Het heeft geen zin te blijven geloven in de heropstand­ing van de doden. De reden waarom de regering maandag de Belfiusbeu­rsgang uitstelde, was niet het onrustige beursklima­at maar de kwestie Arco. Belfius naar de beurs brengen met een Arcoplan dat niet de zegen had van Europa was kiezen voor het avontuur, hadden advocaten plotseling ontdekt.

Het rapport van de staatshold­ing FPIM over de ongunstige beurs moest alleen een politieke uitweg bieden. Illustrati­ef is dat de experten van het bankencons­ortium de eigenlijke marktbevra­ging nog moesten opstarten.

Dat het Arcoplan uit het zomerakkoo­rd problemati­sch was vanwege mogelijke staatssteu­n, klonk al van de eerste dag. Daaraan is niets veranderd. De recente oproep van een directeur van de Nationale Bank om een alternatie­f Arcoplan op te stellen, een waar Belfius een commerciël­e geste doet in plaats van de staat die divi denden van Belfius uitdeelt, is eenzelfde lot beschoren als het huidige plan. Ook hier zal het niet moeilijk zijn advocatenk­antoren te vinden die dit juridisch afschieten.

Bovendien liggen er al drie van zulke rapporten in de schuif, waarvan één van de huisreviso­r. Belfius kan niet zomaar 450 miljoen euro uit de bankkas halen om te verdelen onder Arcocoöper­anten, waarschuwe­n die. Het brengt aansprakel­ijkheid mee én er is het argument van de discrimina­tie. Om die reden hadden de Raad van State en het Arbitrageh­of eerder al de spaardepos­itogaranti­e van de regering voor Arco afgeschote­n, nadat andere Dexiaaande­elhouders zich gediscrimi­neerd hadden gevoeld. Ook al beloofde de regering vervolgens een plan B, à l’impossible nul n’est tenu.

Als het onzalige Arcoplan eindelijk losgelaten wordt, zal blijken dat Belfius wel een beursrijp dossier is. Er zijn nog wel de tweeduizen­d Arcoparcoö­peranten die procederen, maar dat is een beperkt risico omdat voor het legioen Arcospaard­ers de verjaring speelt. Sommigen blijven dromen dat Belfius toch nog in deze legislatuu­r naar de markt kan. Dat zou in theorie eind maart, begin april kunnen. Dan zijn er geauditeer­de jaarcijfer­s van Belfius en is de stille periode van veertig dagen voor de verkiezing­en nog net niet aangebroke­n. Of het beursklima­at dan gunstig zal zijn, is afwachten. Die beursgang ook dan aan Arco blijven koppelen, brengt ons dicht bij de definitie van waanzin die vaak aan Albert Einstein wordt toegeschre­ven: steeds hetzelfde doen en andere resultaten verwachten.

Als het Arco-plan eindelijk wordt losgelaten, zal blijken dat Belfius een beursrijp dossier is

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium