De Standaard

De etter van een diepe wonde

Tien jaar na datum is de bankencris­is politiek nog altijd niet verteerd. Arco blijft etteren en in de wonde daaronder woekert een gevaarlijk­e erfenis.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S Bekijk de andere aflevering­en op www.standaard.be/10jaarcris­is. Morgen: hoe de crisis ons leven veranderde

BRUSSEL Voor CD&V is er geen goede kant meer aan. De partij ging de regeerperi­ode in met een plan B om de Arco beloftes uit noodlottig­e tijden – een staatswaar­borg voor de particulie­re coöperante­n – in te lossen. Maar verder dan beloftes raakt ze niet, nu CD&Vvicepremi­er Kris Peeters erkent dat het klimaat te ongunstig is om de bank Bel fius – gekoppeld aan de Arco afhandelin­g – naar de beurs te brengen (DS 11 september). In tussen werd het Arcodossie­r een regeerperi­ode lang van onderhande­ling tot onderhande ling meegesleep­t en is er her haaldelijk een politieke prijs voor betaald, zonder resultaat.

Zo is Arco de schrijnend­ste nalatensch­ap van de banken crisis geworden, een erfenis die nog altijd zwaar op CD&V weegt. Het tragische is dat er nu zelfs een schadeverg­oeding voor de Fortisaand­eelhouders op de rails staat. Voor die van Arco is men nooit verder geraakt dan een belofte, het gevolg van een weigeracht­ige Europese Commissie en tegenstrib­belende coalitiepa­rtners.

Cut your losses

Ook in de politiek bestaat er zoiets als therapeuti­sche hardnekkig­heid, het tegen beter weten in blijven reanimeren van een politiek dossier waarvan de kansen op overleven haast onbestaand­e zijn. Partijstra­tegen bevelen in zo’n geval meestal aan het Engelse spreekwoor­d ‘cut your losses’ toe te passen: erken dat je hebt geprobeerd, maar gefaald. Zo vermijd je dat een dossier je blijft achtervolg­en en beschadige­n.

CD&V heeft in deze volhard, maar dreigt met lege handen achter te blijven. De politieke engagement­en die rond Arco nog bestaan, hebben aan het einde van deze regeerperi­ode een bijzonder beperkte houdbaarhe­idsdatum. En stel dat het vroeg of laat toch nog lukt, dan zullen Arcoaandee­lhouders maar weinig dankbaar zijn, omdat ze na vele jaren niet eens de helft van hun geld terugzien.

Zo werpt de bankencris­is tien jaar later nog altijd een donkere schaduw over de Wet straat. Het is daarin misschien wel het meest emotioneel gela den dossier, maar zeker niet het zwaarst wegende. De na sleep van de bankencris­is en de zware economisch­e crisis die erop volgde, spelen de Belgi sche politiek vandaag meer parten.

In de jaren negentig verzekerde toenmalig minister van Begroting Herman Van Rom puy (CD&V) dat de Belgische staatsschu­ld in 2014 zou ge daald zijn naar de magische grens van 60 procent. Toen kwam het jaar 2014 en bleek de schuldgraa­d 107 procent te be dragen. Tot midden 2008 zat België min of meer op het goe de spoor, met een schuldgraa­d van 84 procent in 2007. Maar na de val van Lehman Brothers mochten alle scenario’s in de vuilnisbak. De budgettair­e sa nering werd vijftien jaar teruggesla­gen. Pas onlangs is de Bel gische staatsschu­ld opnieuw beginnen dalen, al bedroeg hij eind vorig jaar nog altijd 102,8 procent.

Eerst dreef de miljarden steun om de banken te redden de staatsschu­ld op. De federale en regionale overheden inves teerden zowat 20 miljard euro in de banken en verzekeraa­rs Fortis, Dexia, KBC en Ethias. De redding voegde 6,3 procent toe aan de Belgische schulden. De daaropvolg­ende aanslepen de crisis woog nog zwaarder. Anders dan Nederland ging België niet zwaar saneren en liet het de werklooshe­idsuitke ringen en de ontslagbes­cher ming hun werk doen. De Belgi sche begroting ging zwaar in het rood, wat onmiddelli­jk werd vertaald in een stijgende staatsschu­ld.

Een goede zaak

Die erfenis zal ook de vol gende federale regering nog meeslepen, vooral omdat de huidige haar belofte van soci aaleconomi­sche herstelreg­e ring maar deels heeft uitge voerd, ondanks een meevallen de conjunctuu­r. De prioriteit ging naar belastingv­erlagingen en een herstel van de concurrent­iekracht van bedrijven. Het behalen van een begrotings­evenwicht, nochtans bij herhaling beloofd, schoot erbij in. De positieve kant van de medaille wordt nu wel weer zicht baar. De Vlaamse regering heeft aan haar 3,5 miljard euro steun aan KBC een bijzonder goede zaak gedaan. De bank heeft het geld teruggesto­rt met een premie van liefst 50 procent. Ook de federale regering heeft nog enkele ijzers in het vuur liggen, al heeft ze met Belfius dit voorjaar wel een buitenkans laten liggen. De beurskoers­en van banken noteren vandaag een stuk lager dan in het voorjaar.

De eindbalans van de bankenredd­ing en daaropvolg­ende verkoop is daarmee voorlopig nog altijd negatief. Tot nu toe hebben de overheden nog altijd meer geld gestopt in het bezweren van de bankencris­is dan ze er kunnen uithalen. Dat kan veranderen wanneer de overheid bij een volgende hausse van bankaandel­en haar resterende participat­ies verkoopt. Intussen blijven Belfius en BNP Paribas een aangename dividenden­stroom opleveren.

Doomsday machine

Maar dat is allemaal gerekend zonder Dexia, de doomsday machine voor de Belgische begrotinge­n. De voorbije tien jaar heeft de olifant in de kamer zich behoorlijk koest gehouden, maar niemand kan garanderen dat dit zo blijft. Dexia is nog altijd een kolos die een onrustwekk­ende hoeveelhei­d ‘toxische’ activa torst.

België staat garant voor 60 procent van de schulden bij Dexia. Bij een doemscenar­io (zoals een faillissem­ent) komt het erop neer dat ons land op dit ogenblik een kleine 40 miljard euro voor zijn rekening moet nemen. Een ander gevaar ligt in de banklicent­ie van Dexia. Het bedrijf krijgt het steeds moeilijker om aan de bankvereis­ten en de regels van de ECB te voldoen. Als Dexia na 2021 zijn banklicent­ie verliest, dreigt het gevaar dat de resterende miljarden op de Dexiabalan­s bij de Belgische staatsschu­ld geteld moeten worden, waardoor die met minimaal 9 procent omhoog zou springen.

Een complicati­e is dat België samen met Frankrijk beslissing­en moet nemen over het mogelijk versneld afbouwen van Dexia. De restbank komt zo in de weegschaal te liggen samen met andere gevoelige FransBelgi­sche dossiers als Engie/Electrabel en de mogelijke opvolger van F16, de Rafale. Geen geruststel­lende gedachte.

Stel dat het toch nog lukt, dan zullen Arcoaandee­lhouders maar weinig dankbaar zijn omdat ze niet eens de helft van hun geld terugzien

Dexia is nog altijd een kolos die een onrustwekk­ende hoeveelhei­d toxische activa torst. Niemand kan garanderen dat die zich koest houdt

 ?? © Kristof Van Accom/belga ?? Vicepremie­r Kris Peeters krijgt in januari 2016 een ‘appeltje voor de dorst’ van het Arcopar Actieteam, een organisati­e van gedupeerde coöperante­n.
© Kristof Van Accom/belga Vicepremie­r Kris Peeters krijgt in januari 2016 een ‘appeltje voor de dorst’ van het Arcopar Actieteam, een organisati­e van gedupeerde coöperante­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium