De Standaard

Een lambiek verhuis je niet

De oudste lambiekbro­uwerij ter wereld, Timmermans, kan rustig blijven brouwen op zijn geboortepl­ek, in oude ketels en met bacteriën uit de Zennevalle­i.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS FOTO’S BART DEWAELE

‘Mag ik gewoon be ginnen tappen?’ De bezoekers van het café van brouwerij Timmer mans hebben dorst, en de tachti ger Etienne Desmet wil dat euvel verhelpen met vers getapte glazen lambiek. Want wat drink je an ders, hier in de oudste lambiek brouwerij ter wereld?

Het had nochtans niet veel gescheeld of de ketels zouden verdwijnen uit de schaduw van de Itterbeeks­e kerk, in hartje Pajot tenland. Want de brouwerij, in 1993 gekocht door het Britse John Martin, was niet de eigenaar van

het historisch­e pand waarin ze was ondergebra­cht. Die was van een telg uit de familie Timmer mans die zijn toekomst buiten de alcohol was gaan zoeken, in het vastgoed. Hij zag meer brood in een nieuwbouwp­roject. En dat terwijl Frédéric Van Cutsem, ook achtste generatie uit de Timmer mansfamili­e, de brouwerij opera tioneel aanstuurt.

Het belang van de vlam

Brouwerij Timmermans, opge richt in 1702 als brouwerij ‘De Mol’, zou dus moeten opkrassen. ‘Zou Oude Geuze, verkozen tot het bes te bier ter wereld, nog hetzelfde proeven indien het gebrouwen zou

worden in muren zonder ziel?’, klonk het paniekerig in een pers bericht van de brouwerij (geuze wordt gemaakt door verschille­nde lambiekbie­ren te mengen en op fles te laten hergisten, red.).

Kloris Devillé (28) is er niet zo zeker van. ‘Het zijn kleine dingen die het bier zijn karakter geven’, zegt de jongeman, terwijl hij naar de vier gietijzere­n brouwketel­s kijkt in de historisch­e brouwzaal. Drie eeuwen lang al wordt hier lambiek gemaakt. De stokoude in stallaties geven een eigen smaak aan het eindproduc­t. Zo worden de oude ketels nog met een recht streekse vlam verwarmd, in te genstellin­g tot moderne brouwe rijen die het vooral met stoom doen. ‘Daardoor krijg je een lichte karamellis­ering.’ Neem die vlam weg, en er vervliegt een stukje ka rakter van het bier.

Hetzelfde geldt voor het koelschip, een groot koperen bad waarin de wort afkoelt, en dat cru ciaal is bij de productie van lam biek. Een deel van de vloeistof ver dampt, condenseer­t tot druppels op het stokoude houten dak erbo ven, en valt weer naar beneden. Ook dat geeft, samen met de typi sche gisten en bacteriën uit de Zennevalei die langs de halfopen ramen binnenwaai­en, de eigen heid aan het bier. Haus geschmack, zoals Devillé het noemt. Hij is pianist van opleiding, maar zijn passie voor brouwen (hij brouwt bier samen met zijn vader en broer) maakte dat hij brouwer bij Timmermans werd.

Het koelschip ziet er nochtans helemaal niet van koper uit, en daar zit de oorlog voor iets tussen. ‘In de Eerste Wereldoorl­og gingen de Duitsers het koper bij veel brouwerije­n weghalen, om wapens en munitie van te maken’, zegt Devillé. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorl­og zagen ze in Itterbeek de bui al hangen, en ze overschild­erden het koelschip waardoor het op gietijzer leek. De lepe truc werkte. ‘Dat heeft gemaakt dat de brouwerij vlak na de

oorlog weer verder kon doen.’

En zo ademt de brouwerij his toriek uit elke nerf. De houten pletmolen op de bovenste verdie ping lijkt zo uit Bokrijk weggelo pen. Ze werd begin twintigste eeuw uit Luik naar Itterbeek ge haald. ‘En toen was ze al tweede hands’, klinkt het. Het ding wordt nog altijd gebruikt.

Reddingsop­eratie

Om die historiek niet verliezen, startte Anthony Martin een offen sief om de gebouwen te redden. Hij diende een (nog lopende) aanvraag in om ze te laten erkennen als cul tureel erfgoed, en onderhande­lde met de eigenaar – die telg uit de fa milie Timmermans – om de sloop af te wenden. Willem van Herreweghe­n, een oude rot met een lang verleden bij brouwerij Palm en bestuurder bij John Martin, werd als bemiddelaa­r ingeschake­ld om alle partijen te verzoenen. Met succes, want de brouwerij heeft de gebouwen ed afgelopen maand dan toch kunnen kopen.

Zo komt Timmermans niet terecht in het rijtje verdwenen lambiekbro­uwerijen, waarvan het in een grote vitrinekas­t de bierglazen heeft uitgestald. Vele bestaan niet meer omdat ze werden opgekocht door grote brouwerije­n en omdat de smaak van de bierdrinke­r gaandeweg veranderde. Die richtte de blik meer op het pilsbier. Bieren als lambiek en geuze hebben het een hele poos niet onder de markt gehad.

Maar de tijden beteren. ‘Met dank aan de Amerikanen’, klinkt het. De groeiende Amerikaans­e interesse in speciaalbi­eren deed ook de Belg opnieuw inzien hoe bijzonder het vaderlands­e gerstenat is, stelt Devillé.

Intussen brouwt Timmermans 23.000 hectoliter per jaar, waarvan driekwart wordt gebruikt om te mengen met andere bieren van de groep van John Martin. Zoals Bour

gogne des Flandres, waarbij een donker Brugs bier wordt vermengd met Itterbeeks­e lambiek. Of de recente collaborat­ion brew van Guinness, gemengd met lambiek. Het loodst Timmermans de 21ste eeuw binnen. De oude brouwerij exporteert ook, voornameli­jk naar Rusland, Italië, Spanje en de VS.

De dorstige bezoekers uit het begin van dit verhaal hebben intussen hun lambiek, kriek en geuze achterover­geslagen, en er komt al een nieuwe buslading toeristen aan om de lambiekbro­uwerij van 316 jaar te bezoeken, die het op het nippertje heeft overleefd.

De houten pletmolen lijkt zo uit Bokrijk weggelopen. Ze werd begin vorige eeuw naar Itterbeek gehaald. ‘En toen was ze al tweedehand­s’

 ??  ?? Brouwerij Timmermans is de oudste Lambiek-brouwerij van het land. Drie eeuwen lang al wordt hier lambiek gemaakt.
Brouwerij Timmermans is de oudste Lambiek-brouwerij van het land. Drie eeuwen lang al wordt hier lambiek gemaakt.
 ??  ?? Stokoud, maar nog steeds verfrissen­d.
Stokoud, maar nog steeds verfrissen­d.
 ??  ?? Ssst… hier rijpt het gerstenat.
Ssst… hier rijpt het gerstenat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium