De Standaard

BNP Paribas Fortis en PMV beheren groeifonds regering

-

De Vlaamse overheidsh­olding PMV en BNP Paribas Fortis Private Equity mogen het Belgian Growth Fund van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) beheren, zeggen goedgeplaa­tste bronnen. PMV en de bank hadden initieel elk apart hun kandidatuu­r gesteld, maar mikten op een samenwerki­ng.

Het Belgian Growth Fund is een dakfonds dat op termijn 300 tot 450 miljoen euro middelen zou verwerven. Het ophalen van de fondsen start eerstdaags met als doel eind dit jaar operatione­el te zijn. Het doel is dat geld te investeren in fondsen die investeren in scaleups, zeg maar technologi­sche groeibedri­jven. Het fonds zou dus niet zelf groeibedri­jven selecteren, maar wel fondsen die gespeciali­seerd zijn in investerin­gen in groeibedri­jven.

PMV is een investerin­gsfonds van de Vlaamse overheid en beheert zo’n 200 miljoen euro aan participat­ies en fondsen. BNP Paribas heeft een veelvoud aan middelen. PMV deed eerder al ervaring op met investerin­gen in technologi­ebedrijven en biotech. De verwachtin­g is dat er door de lancering van het dakfonds middelen naar groeibedri­jven vloeien waardoor ze langer in eigen regio kunnen blijven, terwijl ze nu al snel naar de VS trekken om geld te zoeken. Vaak blijven ze dan daar. Het beheer van het fonds zal gebeuren via BGF Management. Dat gebeurt onder toezicht van de staatshold­ing FPIM. INDEXEN

Het aandeel Tesla kreeg gisteren klappen nadat Nomura Instinet, een beurshuis dat sinds jaar en dag een ‘believer’ is in het potentieel van Tesla, zijn advies over het aandeel bijstelde van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Volgens analist Romit Shah loont het niet langer extra te investeren in Tesla. Hij verlaagt het koersdoel van 400 naar 300 dollar en schrijft zijn beslissing toe aan het ‘grillige gedrag van Elon Musk’, zoals zijn polemisch getwitter, ruzies met short sellers en het roken van een joint tijdens een podcast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium