De Standaard

Elektrisch­e bus rijdt vanaf begin oktober

-

Vanaf 1 oktober wordt de elektrisch­e bus van BlueBus ingezet op lijn 13 van de MIVB. In dezelfde maand worden nog vier elektrisch­e bussen geleverd.

De nieuwe BlueBus van de MIVB rijdt vanaf 1 oktober op lijn 13 van Simonis naar het UZ. De bus is twaalf meter lang en biedt plaats aan 68 passagiers. Een elektrisch­e bus kan zestien uur lang rijden vooraleer die moet opladen. Voor de MIVB is dat het begin van een testperiod­e om na te gaan welke elektrisch­e variant het best werkt.

‘Er zijn twee mogelijkhe­den: overnight en opportunit­y charging’, legt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) uit. ‘Overnight charging betekent dat de batterijen worden herladen als het voertuig in de stelplaats staat. Het duurt ongeveer vijf uur om de batterijen volledig op te laden. Met een volle batterij heeft de bus een autonomie van ongeveer zestien uur.’

‘Bij opportunit­y charging krijgen de bussen bij bijvoorbee­ld een halte een “stroomstoo­t”, waardoor ze weer verder kunnen rijden.’ Tegen 2030 wil de MIVB volledig elektrisch rijden. Toch zijn er nog 235 hybride dieselbuss­en op komst.

De prijs van een elektrisch­e bus ligt met zo’n 600.000 euro gevoelig hoger dan een dieselbus. Het onderhoud is wel goedkoper.

‘We doen een nieuwe stap in de richting van een milieuvrie­ndelijke busvloot’

BRIEUC DE MEEÛS Ceo MIVB

De depots worden nu aangepast met laadpalen en er wordt een elektrisch netwerk uitgebouwd. In de loop van oktober volgen nog vier elektrisch­e bussen. Ook die worden op lijn 13 ingezet. Tegen midden 2019 worden de vijf elektrisch­e bussen verspreid over lijn 13 en de toekomstig­e lijn 37.

‘Dit is een nieuwe stap richting een moderne en milieuvrie­ndelijke busvloot. Zo proberen we de luchtkwali­teit te verbeteren’, zegt Brieuc de Meeûs, ceo van de MIVB.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium