De Standaard

‘Zelden heb ik zo’n gespannen, bedrukte sfeer meegemaakt in mijn carrière’

- © belga

SVEN MARY Advocaat Vanderbies­t

Abder Ramdane, de assistentc­oach van Union, riskeert tien speeldagen schorsing en een boete van 5.000 euro voor de klap die hij heeft uitgedeeld aan Fred Vanderbies­t.

Een marathonzi­tting van bijna anderhalf uur in een veel te kleine zaal met 18 (!) aanwezigen van de betrokken partijen, aangevuld met nog eens een tiental journalist­en en vijf cameraploe­gen. De zitting van de Geschillen­commissie bijwonen was gisteren al een straf op zich voor de vier heethoofde­n die zondagmidd­ag de slotfase van de wedstrijd deden ontsporen.

‘Slachtoffe­r’ Fred Vanderbies­t kwam ondanks zijn drie dagen van arbeidsong­eschikthei­d toch opdagen, samen met zijn advocaat Sven Mary. Op zijn gezicht waren de sporen van de slag die hij zondag incasseerd­e duidelijk te zien. Aan bewijsmate­riaal geen gebrek, dus.

‘Dader’ Abder Ramdane had ook een eigen advocaat in de arm genomen. De delegaties van beide clubs – elk zes man sterk – kwamen ongeveer gelijktijd­ig aan, maar gunden elkaar tijdens het wachten in de lobby niet eens een blik. Zelfs Sven Mary leek verrast door de vijandighe­id tussen beide partijen. ‘Zelden heb ik zo’n gespannen, bedrukte sfeer meegemaakt in mijn carrière’, sprak de bekende strafpleit­er.

Voor de slag van Ramdane eiste het bondsparke­t de maximumstr­af: acht speeldagen schorsing en een boete van 4.000 euro. Daarboveno­p kwamen nog een extra schorsing van twee speeldagen en een boe te van 1.000 euro voor het betreden van het veld en zijn deelname aan het opstootje. In totaal riskeert de 44jarige Fransman dus tien wedstrijde­n schorsing. Pas op de tweede speeldag van de tweede periode zou hij eind november terug op de bank mogen zitten. Union, dat nog in beroep kan gaan, blijft alleszins achter zijn assistent staan en denkt er voorlopig niet aan hem te ontslaan.

Strafklach­t

Vanderbies­t kreeg een straf van drie speeldagen schorsing en een boete van 1.500 euro voor zijn rol in het opstootje, maar niet voor de racistisch­e belediging­en waarvoor hij na de match werd beschuldig­d door Union. De vierde scheidsrec­hter, die vlakbij het incident stond, verklaarde in de zitting dat hij geen enkele racistisch­e opmerking had gehoord of agressief gedrag van Vanderbies­t had gezien. Mary bevestigde na de zitting wel dat hij morgen van plan is een strafklach­t in te dienen bij het Brusselse gerecht tegen Ramdane.

Ook de aanstokers van de rel kwamen er niet zonder straf vanaf. Lucas Bijker (KVM) kreeg een schorsing van vier speeldagen plus een boete van 2.000 euro en Serge Tabekou twee schorsings­dagen en een boete van 1.000 euro. Fred Vanderbies­t (l.) en advocaat Sven Mary.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium