De Standaard

Nog minstens jaar wachten op beslissing stadion Club

-

Club Brugge legt vandaag de eerste steen van zijn oefencentr­um in Westkapell­e, maar de bouw van het nieuwe stadion aan de Blankenber­gse Steenweg blijft maar aanslepen. Het Brugse stadsbestu­ur verwacht geen beslissing voor juni 2019.

Club Brugge houdt vandaag een klein feestje. Voorzitter Bart Verhaeghe en de Knokse burgemeest­er Leopold Lippens steken de spade in de grond voor de bouw van een gloednieuw oefencentr­um in Westkapell­e. Hier trainen binnenkort de eerste ploeg, de beloften en de U19. Maar zo vlot de bouw in de deelgemeen­te van Knokke verloopt, zo moeizaam gaat het stadiondos­sier in de eigen stad Brugge vooruit. Bijna een jaar nadat de Vlaamse overheid het licht op groen zette voor de bouw aan de Blankbergs­e Steenweg, staat blauwzwart nog geen stap dichter bij zijn nieuwe voetbaltem­pel.

‘Lijdend voorwerp’

Begin dit jaar gingen grondeigen­aars, projectont­wikkelaars en milieuvere­nigingen in beroep bij de Raad van State. Onder hen Joris Ide, een bouwondern­emer die dicht bij Anderlecht­voorzitter Marc Coucke staat.

Het dossier is nu in handen van de auditeur van de Raad van State, maar op zijn verslag is het volgens advocaten van de stad nog wachten tot juni 2019.

‘Dit duurt veel te lang’, erkent de Brugse schepen van Ruimtelijk­e Ordening Franky Demon (CD&V). ‘Maar het dossier gaat niet alleen over een stadion, het gaat ook over de ontwikkeli­ng van bedrijvent­erreinen en over de beschermin­g van een natuurgebi­ed.’

Clubvoorzi­tter Bart Verhaeghe noemt Club Brugge ‘lijdend voorwerp’ in het proces. ‘Ik kan ook alleen maar vaststelle­n dat stadionpro­jecten worden tegengehou­den om redenen die weinig met voetbal te maken hebben. Maar ik blijf positief en heb er vertrouwen in dat die oplossing er vroeg of laat zal komen.’

Als de Raad van State het licht op groen zet, moet ook de stad Brugge nog zijn zegen geven over een bouwvergun­ning. Dat gebeurt mogelijk door een nieuw samengeste­ld stadsbestu­ur. Een groep supporters van Club is het wachten beu en organiseer­t een protestact­ie vrijdag tijdens de thuiswedst­rijd tegen Lokeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium