De Standaard

Stop met mensen bang te maken

- RIK PINXTEN Antropoloo­g, professor emeritus UGent

De voorbije dagen was ik uitgenodig­d voor een internatio­naal symposium in Berlijn, aan de theologisc­he faculteit van de befaamde Humboldt Universite­it. Ik heb de ontploffin­g in de pers (en mogelijk de politiek) van een fenomeen dat ik daar besprak dus niet van dichtbij meegemaakt. Dat fenomeen heet in Vlaanderen ‘Schild & Vrienden’ en heeft elders andere namen. De wetenschap­pelijke conferenti­e (georganise­erd door gevestigde theologen), probeerde een overzicht te maken van de groei van religieus geïnspiree­rd extreemrec­hts in Europa. Het rapport van Europol (DS 30 augustus) en de Panouitzen­ding (DS 6 september) sloten naadloos aan bij de gewelddadi­ge clash in Chemnitz (DS 3 september). Er is iets ernstigs gaande.

Ik heb de voorbije maanden al te horen gekregen dat ik een zageman ben omdat ik wees op de vreemde ontwikkeli­ng van de groep Schild & Vrienden in België. De overwegend geschoolde leden van die groep leveren lijfwachte­n voor ‘moeilijke’ openbare speeches van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA), zij beroepen zich op de ‘echte waarden en normen van onze cultuur, zijnde enkel de christelij­ke’ (zoals hun voorman in interviews zegt), maar ze menen dat brutaal woordgebru­ik en ad hominemaan­vallen via sociale media moeten kunnen om de boodschap te verspreide­n.

Het evangelie van Matteo

In een recent interview verklaarde Dries Van Langenhove, de trekker van Schild & Vrienden, dat dergelijke praktijken tot de hedendaags­e vorm van het recht op vrije meningsuit­ing behoren, omdat je nu eenmaal moet worden gehoord. Maar de leden houden ook trainingsk­ampen, poseren met zware wapens en doen uitspraken over geweldconf­licten waarop ze zich voorbereid­en.

In Berlijn hoorde ik mijn collega’s uit Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Italië soortgelij­ke analyses brengen over hun landen. Ze merken hoe regeringsl­eden in Denemarken en Italië merkwaardi­g ver overhellen naar dit soort groepen om het verkiezing­ssucces van het moment (of van de Europese verkiezing­en in 2019) te garanderen met de vanouds bekende recepten: angst aanjagen (zelfs en misschien vooral waar praktisch geen ‘vreemdelin­g’ te bespeuren valt, zoals in Noorwegen).

In het algemeen constateer­den ook zij een verruwing en vervlakkin­g van de taal en gedachtewe­reld door politici. Matteo Salvini, de leider van Lega, zwaaide na de vorige verkiezing­en in Italië met een rozenkrans en met een exemplaar van de evangelies. Nu is hij nog kolderesk, vooral omdat paus Franciscus dat nadrukkeli­jk liet afkeuren, maar morgen wordt hij mogelijk mainstream. De paus heeft een ernstig probleem van interne tegenwerki­ng van de conservati­eve groep in het Vaticaan, die hem wil wippen. En Salvini’s ster blijft rijzen.

Neonazigro­epen

Schild & Vrienden is geen uniek fenomeen. Wat moeten we daarmee in ons land? Zonder meer moeten we het werk van Europol (met een duidelijke verwijzing naar België) ernstig nemen. Staatsveil­igheid en Justitie moeten dit onafhankel­ijk en doeltreffe­nd kunnen onderzoeke­n. Dat is de garantie van de rechtsstaa­t, onze oplossing na eeuwen van bloedige oorlogen op dit continent. Als de politiek via een regeringsp­artij in de fout gegaan is, dan moet dit helder en eerlijk kunnen worden gezegd en gesanction­eerd. Dit is wat in Duitsland geprobeerd wordt, waar het geweld al uitgebarst­en is.

De banden van Schild & Vrienden en kleinere groepen met expliciete neonazigro­epen in het buitenland (via trainingen in opleidings­kampen) zoals Identitäre Bewegung en Génération identitair­e moeten helder en volkomen vrij worden onderzocht. De verklaring­en van Van Langenhove zijn op zich niet voldoende (misschien bluft hij). Dat zal moeten blijken uit onderzoek.

Gebruik geen schuttingt­aal

De Panoreport­age moet een wakeupcall voor de politiek zijn, en dan in de eerste plaats aan de rechterzij­de. Stop met angst aan te jagen, gebruik geen schuttingt­aal en respecteer de grondslage­n van democratis­ch bestuur: de ander is een tijdelijke tegenstand­er, maar je regeert per definitie voor alle burgers van dit land, niet alleen voor de eigen achterban.

Leer mensen hoe ze kunnen luisteren naar elkaar en dan gemeenscha­ppelijke afspraken kunnen maken voor een leefbare samenlevin­g voor iedereen. Leer dat op school, in de media en in de politiek. Alle politieke verantwoor

delijken moeten ernstige normen van beschaafdh­eid en respect hanteren in hun discours. Misschien zou het goed zijn om Twitter te verbieden voor politici, of in elk geval om het fenomeen van internettr­ollen streng te reguleren.

Die antidemocr­atische aanvallen zijn niet beperkt tot Vlaanderen. Hetzelfde (en vermoedeli­jk na contacten met elkaar) gebeurt in een goed deel van Europa, leren de theologen ons. Het zou onvergeefl­ijk zijn dat te minimalise­ren, of politiek te recuperere­n. Het antwoord dat we ‘onze rangen zullen zuiveren’ volstaat niet: het is tijd om ernstig werk te maken van burgeropvo­eding, en die wordt het best gericht op een bescheiden­er, medemensel­ijk en wederzijds respectvol omgaan met mensen omdat ze mensen zijn.

Dat is de zin van de mensenrech­ten en dat is tot nu toe het enige verbindend­e instrument dat we als mensheid hebben voortgebra­cht. Haat, godsdienst of politieke exclusie zijn dat niet.

Omdat ik wees op de vreemde ontwikkeli­ng van Schild & Vrienden in België, kreeg ik de voorbije maanden te horen dat ik een zageman ben

 ?? © epa ?? Ook de extreemrec­htse Identitäre Bewegung wint aan popularite­it in Europa.
© epa Ook de extreemrec­htse Identitäre Bewegung wint aan popularite­it in Europa.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium