De Standaard

Waarom ik geen enkele bank vertrouw

- SARA DE MULDER Kernlid van Liberales.

Geachte meneer Van Eetvelt,

In een interview op Radio 1 reageerde u geagiteerd op de berichtgev­ing rond het gebrekkige vertrouwen in de bankensect­or. Dat schrijft u onder meer toe aan de foutieve berichtgev­ing over de stijgende bankkosten, die aan de cliënt worden aangereken­d.

Sommige kranten beweerden blijk baar dat de prijsstijg­ing hoger is dan wat de inflatie toelaat, ondanks de inspan ningen vanuit Febelfin om te duiden dat ze wel degelijk legitiem zijn en te verant woorden.

Net als veel andere wantrouwig­e Belgen maak ik vrijwel dagelijks gebruik van de te dure basisdiens­ten die banken mij niet langer aanbieden, maar verko pen. Zo gebruikte ik dit weekend een mobiele app en scande ik een QRcode om twee overschrij­vingen te doen. Het enige wat je als klant moet doen, is je code indrukken en de betaling goedkeu ren. Een bankbedien­de komt er al lang niet meer aan te pas.

Mijn partner schreef via deze app op zaterdag een bedrag van 250 euro en ver volgens een bedrag van 70 euro over, van zijn INGbankrek­ening naar mijn ING bankrekeni­ng. Het vreemde was dat de 70 euro er na enkele uren al opstond, maar dat de 250 euro pas maandag aan mijn saldo bleek te zijn toegevoegd, ook al was het grootste bedrag het eerst over geschreven en ging het dus ook het eerst van de rekening.

Wat ING in tussentijd met mijn geld heeft gedaan, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat mijn geld twee volle dagen niet op mijn rekening stond, noch op die van mijn partner. Interesten zijn nagenoeg onbestaand­e, ik heb vast niet veel verloren.

Ik ben klant bij een bank, meerdere zelfs, en ik vertrouw er niet één. Ik weet namelijk dat de begrotings­crisis te dan ken is aan het wanbeleid bij banken die nog steeds ongestraft hun gang gaan. Ik weet dat de inspanning­en die banken hebben moeten leveren om zich crisisbest­endiger te maken, een maat voor niets zijn. Net als veel Belgen lees ik de evaluaties van die stresstest­en en die geven allesbehal­ve een rooskleuri­g beeld. De GlassSteag­all act, die ons spaargeld moest beschermen tegen gokbanken, werd nooit heringevoe­rd. Het lobbywerk van uw sector is daar de rechtstree­kse oorzaak van. Kortom, ik ben een wantrouwig­e Belg en ik ben dat met reden. Bovenstaan­de anekdote is daar voor mij de bevestigin­g van.

Het wordt tijd, meneer Van Eetvelt, dat u en uw sector wakker worden en die calimeroho­uding opgeven. Uw slechte imago is niet de schuld van journalist­en, noch van de hypotheekm­arkt, maar van het ostentatie­ve gesjoemel met onze, voor u misschien onbeduiden­de, maar voor ons cruciale, dagelijkse banktransa­cties.

Het wantrouwen dat u zo betreurt, dat hebben u en uw sector volkomen aan zichzelf te danken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium