De Standaard

PRO DEO PLEITEN VOOR OPEN GRENZEN

- BART BRINCKMAN

Na een zoektocht van de politie is een Servische moeder met haar vier kinderen opnieuw ondergebra­cht in het gesloten repatriëri­ngscentrum van Steenokker­zeel. De zaak krijgt de allure van een soap, al klinkt dat woord gezien het onderwerp te denigreren­d. Theo Francken moest het vijftal na 28 dagen vrijlaten, omdat de maximumter­mijn was overschred­en. Het gezin dook meteen onder, zonder succes.

Dat kinderen in afwachting van hun repatriëri­ng worden opgesloten, leidt tot emotionele discussies. Het wordt tijd voor enige nuchterhei­d. Vooreerst blijft de vaststelli­ng dat er geen enkele reden is waarom deze vrouw politiek asiel moet krijgen. Ze leefde zestien jaar lang ongestoord in Servië. Haar familie woont er nog steeds. Zes jaar geleden kreeg ze voor het eerst het bevel om het grondgebie­d te verlaten. Talloze, door de Belgische wetgeving toegestane, procedures gaven en geven haar nog steeds de ruimte om haar verblijf te rekken.

Het zette een getergde Francken ertoe aan om af te geven op procedurep­leiters die ondanks hun proDeostat­us op kosten van de staat een meer dan behoorlijk­e boterham kunnen verdienen. Dat blijft een plat argument. Advocaten gebruiken alle toegelaten trucs om de belangen van hun cliënt te verdedigen. Het gebeurt in tal van gerechteli­jke zaken, soms met erg zware gevolgen voor de samenlevin­g. Als drugsdeale­rs vrijuit gaan, dan horen we de staatssecr­etaris niet.

Ook de advocaten hebben boter op het hoofd. De indruk ontstaat dat hun politiek engagement de belangen van de cliënt verdringt. Het met de PVDA gelieerde Progress Lawyers Network heeft het volste recht om in de feiten te pleiten voor open grenzen. De vraag blijft of het gezin zo wordt geholpen. Een nieuw leven in Servië geeft de kinderen meer geborgenhe­id dan een aanhoudend­e procedures­lag of een leven in de illegalite­it.

Na jaren van uitstel wordt het hoog tijd dat Jan Jambon en Theo Francken het nieuwe migratiewe­tboek voorstelle­n. De huidige wetgeving werd door de jaren heen zo geamendeer­d dat tussen de koterijen door het huis niet meer herkenbaar is. Ongetwijfe­ld kunnen op die manier enkele poortjes naar procedures­lagen worden gesloten. De NVAministe­rs moeten niet roepen om een wetswijzig­ing, ze moeten doen wat ze beloofd hebben.

Dat nieuwe migratiewe­tboek moet alle rechten van de verdedigin­g garanderen. Advocaten moeten hun beroep zonder tegenkanti­ng of verdachtma­kingen kunnen uitvoeren. Maar ooit moet er meer energie gaan naar de hervestigi­ng van afgewezen vluchtelin­gen in hun land van herkomst dan naar eindeloze rechtszake­n.

Politiek engagement dreigt belangen van cliënt te verdringen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium