De Standaard

Twee kampen, met Servische kinderen als speelbal

ANALYSE I De hardnekkig­e weigering van een Servisch gezin om België te verlaten, confrontee­rt staatssecr­etaris Theo Francken en de Dienst Vreemdelin­genzaken weer met het probleem van eeuwige procedures.

- YVES DELEPELEIR­E

BRUSSEL I De opsluiting en repatriëri­ng van een Servische moeder van Romaorigin­e en haar vier kinderen (1 tot 6 jaar) zijn uitgegroei­d tot een nieuw symbooldos­sier van het terugkeerb­eleid. De opsluiting van kinderen blijft geconteste­erd. Tien jaar geleden was ons land daarmee gestopt, na veroordeli­ngen door het Europees hof voor de Rechten van de Mens. In de plaats kwamen open terugkeerw­oningen. Maar omdat te veel gezinnen daaruit ontsnapten, wilde de federale regering weer een stok achter de deur.

Aparte woonunits op het domein van het gesloten centrum in Steenokker­zeel, met meer comfort en privacy, moeten nieuwe veroordeli­ngen vermijden. Maar honderden organisati­es kwamen in het verweer. Beide kanten staan met getrokken messen tegenover elkaar. Verwijten vliegen heen en weer, dialoog lijkt onmogelijk.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) riep de advocaten van het gezin vrijdag op om de ‘nutteloze procedures­lag’ te staken. De advocaten schuiven het extra trauma voor de kinderen in zijn schoenen en spreken van een ‘schandalig­e klopjacht’.

Het is zeer de vraag in hoeverre de moeder haar situatie en de gevolgen van haar beslissing­en zelf goed kan inschatten. Eerdere pogingen om met haar over terugkeer te praten, bleken onmogelijk. ‘Uit het administra­tief dossier blijkt meermaals dat betrokkene het allemaal niet lijkt te begrijpen’, staat in het bevel om het grondgebie­d te verlaten.

16 jaar probleemlo­os in Servië

Het verklaart mogelijk een en ander over haar voorgeschi­edenis. De jonge vrouw leerde haar man via het internet kennen. Hij woonde al in België. Ze was 16 toen ze hem in 2010 achterna reisde. Ze wachtte meer dan een jaar voor ze een eerste keer probeerde om haar verblijf te regularise­ren. Nog een jaar later vroeg ze asiel aan. Ze zei dat ze staatloos was, maar bleek een geldig Servisch paspoort te hebben. Ze zei ook nooit problemen in Servië te hebben gehad, maar alleen Belgische identiteit­sdocumente­n te willen krijgen. Ze kreeg meermaals het bevel om het land te verlaten.

Toen ze op 14 augustus met haar kinderen werd opgepakt, verklaarde ze dat ze niet naar Servië terug kon gaan omdat het daar ‘niet goed’ is en omdat haar kinderen hier school lopen. In een arrest van een week later wees de Raad voor Vreemdelin­genbetwist­ingen erop dat ze zestien jaar ‘zonder problemen’ in Servië heeft gewoond, en dat haar ouders, vier broers en drie zussen er nog altijd wonen. Volgens de beroepsrec­htbank heeft ze ook de kans gekregen om de belangen van haar kinderen, allen in België geboren, te verwoorden, en heeft de DVZ ‘wel degelijk de situatie van de kinderen in ogenschouw genomen’.

31 procedures in een maand

Voor Francken heeft het gezin de schrijnend­e situatie waarin het zit, aan zijn eigen halsstarri­ge houding te danken. Hij klaagt aan dat de advocaten in een maand tijd al 31 juridische procedures hebben aangespann­en om de repatriëri­ng tegen te houden, en dat ze daarmee het draagvlak voor een correct asiel en migratiebe­leid ‘volledig onderuit’ halen. Daarop reageerde de Orde van Vlaamse Balies gepikeerd dat advocaten niet verweten kan worden dat ze bestaande procedures gebruiken.

Het vreemdelin­genrecht blijft een kluwen van procedures. Een nieuw migratiewe­tboek, het paradepaar­dje van Francken, moet die procedures korter en transparan­ter maken, zodat mensen niet kunnen blijven procederen. Daarop is het nog altijd wachten. Tegelijk werd in november de vreemdelin­genwet aangepast, waardoor ook begeleide kinderen in eigen naam asiel kunnen vragen.

Ook het koninklijk besluit dat de opsluiting van gezinnen regelt, is het resultaat van een politiek compromis. Nu het KB onuitvoerb­aar lijkt, vraagt de NVA om de opsluiting­stermijn aan te passen. Dat wil CD&V niet. ‘We mogen de overheid geen carte blanche geven om kinderen onbeperkt opgesloten te houden’, zegt Kamerlid Nahima Lanjri. ‘We moeten niet de opsluiting­stermijn rekken, maar de gaten in de wetgeving dichten om misbruik van procedures te voorkomen. In andere landen lukt dat ook.’

Francken riep de advocaten op de ‘nutteloze procedures­lag’ te staken, de advocaten spreken van een ‘schandalig­e klopjacht’

 ?? © Dirk Waem/belga ?? Het gesloten centrum 127bis in Steenokker­zeel. Het is wachten op een nieuw migratiewe­tboek, dat de procedures korter en transparan­ter moet maken.
© Dirk Waem/belga Het gesloten centrum 127bis in Steenokker­zeel. Het is wachten op een nieuw migratiewe­tboek, dat de procedures korter en transparan­ter moet maken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium