De Standaard

Vlaams Belanger toch van de lijst gehaald in Kortrijk

Een gemeentera­adslid in Kortrijk, dat enkele weken geleden de uitbater van een nachtwinke­l de huid vol schold, ligt uit de partij.

- (ptb, djr, stg)

BRUSSEL I Vlaams Belang heeft zijn gemeentera­adslid in Kortrijk nu toch van de lijst voor de komende verkiezing­en geschrapt. Steve Vanneste werd vrijdag gearrestee­rd nadat hij zich na een vluchtmisd­rijf agressief en racis tisch had gedragen tegenover een agent met donkere huidskleur. Vanneste was onder invloed van alcohol en drugs. Eerder op de dag zagen verschille­nde getuigen hoe hij een jongere met donkere huidskleur uitschold en bespuwde.

Het gemeentera­adslid kwam enkele weken geleden al in opspraak nadat hij in dronken toestand een racistisch­e tirade had afgestoken tegen de uitbater van een nachtwinke­l. Daarvan circu leerde een filmpje op sociale media.

Er loopt momenteel nog een ander dossier bij het gerecht, waarin Vanneste beschuldig­d wordt van het opzettelij­k aanrijden van twee jongemanne­n. Ook daarbij zou de huidskleur van een van zijn slachtoffe­rs een rol hebben gespeeld.

Na het incident met de nachtwinke­luitbater stond Vanneste zijn derde plaats af op de lijst van Vlaams Belang in Kortrijk. Hij kreeg alsnog de vijftiende plaats op de lijst, maar nu wordt hij definitief geschrapt, zowel van de lijst als uit de partij.

Lijsttrekk­er Wouter Vermeersch reageert ontgoochel­d. Hij had Vanneste na een eerder incident een tweede kans gegeven op de vijftiende plaats. ‘Uiteraard is dit enorm pijnlijk. Ik heb de berichten op de sociale media met lede ogen aangezien. Ik wou Steve een tweede kans geven, maar een derde komt er niet.’

‘Ik wou Steve een tweede kans geven, maar een derde komt er niet’

WOUTER VERMEERSCH Lijsttrekk­er Vlaams Belang Kortrijk

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium