De Standaard

Er sterven nog altijd mensen voor batterijen

Apple en Volkswagen beloofden twee jaar geleden om niet langer kobalt te gebruiken dat in artisanale mijnen en vaak in onmenselij­ke omstandigh­eden ontgonnen wordt. Maar de multinatio­nals worstelen nog steeds met een besmette bevoorradi­ngslijn.

- KORNEEL DELBEKE

BRUSSEL I Amnesty Internatio­nal bezorgde bedrijven als Apple, Samsung, Daimler en Volkswagen in 2016 het schaamrood op de wangen met een ophefmaken­d rapport. Voor de batterijen in hun smartphone­s en elektrisch­e wagens hebben de multinatio­nals kobalt nodig, een zilveracht­ig metaal dat vooral in de Democratis­che Republiek Congo ontgonnen wordt.

Dat gebeurt vaak in onmenselij­ke omstandigh­eden. Een klein deel van het kobalt wordt door mijnwerker­s en zelfs kindslaven ontgonnen. Ze werken zonder beschermin­g of geschikt veiligheid­smateriaal, soms halen ze het kobalt met blote handen uit de grond. Via Chinese tussenhand­elaars komt het materiaal in iPhones, laptops en elektrisch­e wagens terecht, ontdekte Amnesty. ‘De auto’s van de toekomst mogen niet ten koste van de mensenrech­ten tot stand komen’, klonk het toen.

Amnesty noemde zestien multinatio­nals bij naam. Onder meer Apple en Volkswagen beloofden hun bevoorradi­ngsketen grondig te onderzoeke­n. Maar nu, twee jaar later, komt nog steeds kobalt uit de artisanale mijnen in de productiek­eten terecht, blijkt uit onderzoek van de Amerikaans­e zakenkrant The Wall Street Journal.

Levend begraven

In mei zagen waarnemers hoe Congolese mijnwerker­s nog steeds zonder helm, schoenen of beschermin­g kobalt ontgonnen in de Mutoshimij­n, in het zuiden van Congo. Met niet meer dan een truweel of een schop halen freelance creuseurs nog altijd de stenen met het waardevoll­e metaal uit de grond. Verschille­nde mijnwerker­s zijn al verdronken bij overstromi­ngen. Een iemand raakte vorig jaar levend begraven bij een aardversch­uiving, getuigden mijnwerker­s en ambtenaren.

Mutoshi ligt in Kolwezi, in ZuidCongo, en wordt uitgebaat door Chemaf sarl. Dat verkoopt het ont gonnen kobalt aan de Zwitserse handelaar Trafigura, die op zijn beurt aan onder andere de Belgische materialen­reus Umicore en Samsung verkoopt. Apple en Volkswagen kopen batterijen bij deze laatste Koreaanse technologi­ereus.

Vele tussenbedr­ijven

‘Natuurlijk sterven er mensen, dit is echt klotewerk.’ Christian Schöppe, die in mei nog aan het hoofd van uitbater Chemaf stond, deed tegenover The Wall Street Journal geen poging om de onmenselij­ke situatie in de Mutoshimij­n te verdoezele­n. Volgens Schöppe weigert Chemaf de creuseurs veiligheid­smateriaal te geven, omdat ze het toch maar zouden verkopen. Schöppe nam vorige maand ontslag als ceo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium