De Standaard

Parkeergel­dfraude opgelopen tot 4,6 miljoen euro

-

BRUSSEL I In Antwerpen werd gedurende lange tijd parkeergel­d verduister­d door een vroegere werknemer. Dat heeft het Antwerpse parkeerbed­rijf Apcoa zeker 4,6 miljoen euro gekost. Ruim twee jaar geleden ontdekte Apcoa dat de toenmalige technisch directeur jarenlang parkeergel­d in eigen zak had gestoken – hij hield bepaalde geldlades van parkeeraut­omaten achter en gebruikte het geld om een bijzonder luxueus leventje te leiden. Dure feestjes, mondaine vakantiead­ressen en een peperdure Maserati incluis (DS 30 juli 2016). Om dat te verantwoor­den beweerde hij dat hij ‘rijk getrouwd’ was.

De fraude is een lelijke streep door de rekening van het parkeerbed­rijf, blijkt uit de jaarrekeni­ng 2017, die de zakenkrant De Tijd kon inkijken. Apcoa incasseerd­e vorig jaar een nettoverli­es van 430.000 euro op een omzet van 15,2 miljoen euro. Nadat het in 2016 al 2,55 miljoen had ingeschrev­en om de schade in te dekken, heeft het vorig jaar nog eens 2,25 miljoen euro opzij moeten zetten.

Al 1 miljoen terugbetaa­ld

De grootste schuldeise­r is het Antwerpse stadsbestu­ur. Het bedrijf moet immers een aanzienlij­k deel van het geld uit de Antwerpse parkeermet­ers doorstorte­n aan de stad. Een bedrag van 1 miljoen is al terugbetaa­ld, meldt gedelegeer­d bestuurder Luc Verduyckt in het jaarversla­g. Apcoa is een van de grote spelers van het betaald bovengrond­s parkeren in Antwerpen. Het baat tienduizen­den parkeermet­ers uit in de stad en de omliggende gemeenten en exploiteer­t enkele parkeerter­reinen in het stadscentr­um.

De Belgische activiteit­en zijn onderdeel van een grotere Europese parkeergro­ep met hoofdzetel in Duitsland. Die draait een omzet van 1 miljard euro. (pse)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium