De Standaard

INTERVIEW ‘Zonder de Chinezen bestond Delvaux vandaag niet meer’

- VEERLE WINDELS

BRUSSEL I Wie heeft de handtas uitgevonde­n? Als u dat aan lederwaren­merk Delvaux vraagt, dan luidt het antwoord: Delvaux. Niet dat er nog geen handtassen bestonden, toen het merk in 1829 in Brussel opgericht werd, maar het bedrijf was in 1908 wel het eerste om een patent aan te vragen.

Sinds 2011 is Delvaux niet langer Belgisch. Het Chinese Fung Brands, nu First Heritage Brands, kocht Delvaux en sindsdien neemt het Belgische merk een hoge vlucht. In alle grote steden gingen winkels open – deze maand nog in Milaan en binnenkort in New York. Steeds meer nietBelgen vinden de weg naar de lederwaren van Delvaux. ‘In 2011 was de export van Delvaux goed voor slechts 3 procent. Nu halen we 90 procent’, zegt de Fransman JeanMarc Loubier, voorzitter en huidige ceo.

Vanwaar die enorme toename?

‘Bij de overname hebben we beslist om naar de essentie toe te werken: vakmanscha­p. We vertrokken van het idee dat we het oudste luxelederw­arenmerk van de wereld zijn, een jaar ouder dan het land België zelfs. Dus was het zaak om een sterke merkbekend­heid neer te zetten buiten België,waar – laten we eerlijk zijn – niemand ons kende. We gaan ook voor echte luxe. Zonder pretentie welteverst­aan.’

Het is niet de eerste keer dat er geprobeerd werd om internatio­naal door te breken. Waarom lukte het nu wel en die vorige keren niet?

‘Er werden in het verleden inderdaad wel pogingen gedaan, maar dat waren te vaak oneshots. Nu gaat het om een heel duidelijke dynamiek, waarbij we op diverse pijlers inzetten. Het aantal artisans in onze ateliers is in vijf jaar meer dan verdubbeld. In het najaar openen we een extra atelier in Avoudrey, in het oosten van Frankrijk. Ons hoofdkwart­ier blijft uiteraard in Brussel, in het Arsenaal, waar iedereen het metier al jaren in de vingers heeft. Maar ook onze twee ateliers in Frankrijk voeren dat vakmanscha­p hoog in het vaandel. We openen ook nieuwe eigen winkels, zonder onze acht Belgische winkels te veronachtz­amen. Die worden een voor een vernieuwd.’

De prijzen van de handtassen zijn duidelijk de hoogte ingegaan. Is dat ook een deel van de strategie?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium