De Standaard

Kan Jan Fabre zijn subsidies verliezen?

-

Dat kan. Vzw Troubleyn, het theater en dansgezels­chap van Jan Fabre, ontvangt op dit moment van de Vlaamse overheid een werkingssu­bsidie via het Kunstendec­reet. Die werkingssu­bsidie, die telkens voor vijf jaar wordt toegekend, loopt nog tot 2021. Voor 2018 ontvangt Troubleyn een bedrag van 936.184 euro.

Na de open brief waarin exwerkneme­rs van Troubleyn getuigden over machtsmisb­ruik en grensovers­chrijdend gedrag van Jan Fabre, kondigde minister van Cultuur Sven Gatz aan dat er een extra doorlichti­ng zou komen van de compagnie.

Elke organisati­e die een subsidie ontvangt, zo stelt het Kunstendec­reet, moet de cao’s van zijn sector naleven. En ook de cao voor de podiumkuns­tensector bevat bepalingen in verband met nondiscrim­inatie en de correcte behandelin­g van werknemers. ‘Als onze administra­tie vaststelt dat de cao bij Troubleyn niet wordt nageleefd, dan kunnen de subsidies verminderd of eventueel stopgezet worden. Hoe dan ook is dat nu voorbarig. We moeten de doorlichti­ng afwachten. Woord en wederwoord is hier belangrijk’, zegt Eva Vanhengel, woordvoers­ter van minister van Cultuur Sven Gatz.

De timing van die extra doorlichti­ng staat nog niet vast. ‘Onze administra­tie wint op dit moment juridisch advies in’, zegt Vanhengel. ‘Er loopt immers ook al een gerechteli­jk onderzoek, en dat willen we niet in het gedrang brengen.’ (cdl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium