De Standaard

IN DE TANG VAN TRUMP

- JAN REYNS

Terwijl we de officieuze tiende verjaardag van het begin van de financiële crisis ‘vieren’, proberen Amerikaans­e beleggers in te schatten of ze zich opnieuw op beroerde tijden moeten voorbereid­en. Na een lange periode van herstel en groei in de VS, is een mogelijke handelsoor­log met stip het grootste gevaar.

Het is ironisch dat het precies de president van de Amerikanen zelf is die een einde dreigt te maken aan wat ondertusse­n de langste beurshauss­e ooit is, op Wall Street.

De eerste week van september (zie eerste been van de grafiek) beleefden de Amerikaans­e aandelenko­ersen een van de grootste dalingen sinds lang, net omdat Donald Trump bijna dagelijks herhaalde dat hij heffingen zou invoeren op 200 miljard aan Chinese goederen. De volgende dag voegde de president er zelfs aan toe dat hij ook heffingen zou invoeren op nog eens een bijkomende 267 miljard Chinese import. Met andere woorden: op de hele Chinese export naar de VS.

Beleggers klikten almaar haastiger op de verkoopkno­p, want ze wisten dat de knoop de week erop (de voorbije zeven dagen) doorgehakt zou worden. Woensdagav­ond was er een finaal overleg tussen de regeringTr­ump en het Amerikaan se bedrijfsle­ven. Na die gesprekken nodigde de Amerikaans­e minister

Speelt Trump een spel? Of is er iets groters aan de gang?

van Financiën, Steven Mnuchin, plots de Chinezen uit om opnieuw te praten. Blijkbaar hadden de bedrijfsle­iders duidelijk kunnen maken dat zijzelf en de Amerikaans­e consumente­n evengoed zouden lijden, door hogere prijzen en verlies van concurrent­iekracht. De ‘oef’ bij beleggers was bijna hoorbaar. Wall Street ging fors hoger en recupereer­de alle verliezen van begin sep tember. Tot vrijdagnam­iddag de koersen weer fors daalden. Volgens de persbureau­s had de regeringTr­ump toch de opdracht gegeven om de heffing op 200 miljard Chinese invoer voor te bereiden.

Trump mag dan Wall Street hoger geduwd hebben door zijn be lastingver­lagingen voor de bedrijven, nu gijzelt hij niet alleen de Chinezen, maar ook de eigen beurzen.

‘De grote vraag is of Trump een spel speelt, of dat er iets groters aan de hand is’, zegt Thomas Herbert, hoofd portefeuil­lebeheer bij fondsbehee­rder Ethenea. ‘Als Trump gewoon een kleine overwinnin­g voor zijn kiezers wil, is er geen gevaar. Dan komt er geen handelsoor­log. Daarmee zou hij zichzelf in de voet schieten. Maar als de VS China willen stoppen in hun inhaalrace naar de wereldmach­t, dan kan er een lange negatieve periode aanbreken.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium