De Standaard

Europese zorgen

-

Made in Italy: Veneto is veel meer dan pittoresk Venetië of het balkon van Shakespear­es Julia in het mooie Verona. Toerisme is zeer belangrijk, maar de regio is met zijn talrijke kmo’s ook een belangrijk­e motor van de Italiaanse economie. Bekende modemerken als Benetton, Stefanel en Geox komen allemaal uit Veneto, dat met de beroemde prosecco van Valdobbiad­ene of de zachte Soavewijn voor de export de belangrijk­ste wijnstreek van Italië is.

10 procent verlies aan bbp: de regio was in 2008 goed voor 10 procent van het Italiaanse bbp, maar de bankencris­is heeft hard toegeslage­n. In geen enkele Italiaanse regio was de bankensitu­atie zo catastrofa­al. Dat heeft ook de kmo’s geraakt. De voorbije tien jaar heeft Veneto zo’n 10 procent van zijn bbp verloren, en door de crisis gingen in de rijke streek 40.000 bedrijven overkop.

Probleemkr­edieten: slechte leningen blijven de achilleshi­el van de Italiaanse financiële sector, en dat zijn kopzorgen voor de hele Europese economie. Italië is immers de op twee na grootste economie in de eurozone. Verwacht wordt dat de Italiaanse economie pas in 2025 de crisis zal hebben verteerd. De peperdure plannen van de in juni aangetrede­n regering – onder meer de invoering van een vlaktaks en een basisloon – vergroten nog Europa’s bezorgdhei­d om Italië. (iro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium