De Standaard

Spionnen vergiftige­n ook Poetin

Goede spionnen moeten een ding goed kunnen: onder de radar blijven. Alleen als ze geen sporen nalaten, functioner­en ze. En laat net dat bij de Russen steeds vaker een probleem zijn.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Een schoolvoor­beeld van hoe het niet moet, is de affaireSkr­ipal. De manier waarop Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov op RT, de Engelstali­ge tvspreekbu­is van het Kremlin, moesten komen vertellen dat ze alleen maar onschuldig­e toeristen waren die de kathedraal van Salisbury wilden bekijken, was pijnlijk voor de slachtoffe­rs, maar nog meer voor het Kremlin.

Zelfs Maria Zacharova, de immer strijdvaar­dige woordvoers­ter van Buitenland­se Zaken, moest toegeven dat het verhaal van de twee meer vragen opriep dan dat er beantwoord werden. ‘Dit interview betekent niet dat er nu een punt achter de zaak wordt gezet.’

Op de vraag of de Britse politie de twee nu ook mag ondervrage­n, kwam dan weer het standaarda­ntwoord. ‘Als die vraag komt, zullen we ze onderzoeke­n. Maar we bekijken ook of ze spoort met de Russische wetten’, aldus Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov. Eigenlijk zei hij: de twee zullen niet uitgelever­d worden, want dat doet Rusland niet met zijn staatsburg­ers.

Zwitsers lab in vizier

Enkele uren na het gênante tvoptreden raakte bekend dat het Nederlands­e gerecht in het voorjaar twee Russische spionnen had opgepakt. Die waren op weg naar een Zwitsers laboratori­um dat onderzoek deed naar gifgasaanv­allen van het Assadregim­e en de gifaanslag op de Skripals. Volgens NRC Handelsbla­d, dat het nieuws naar buiten bracht, had het duo apparatuur bij zich om in te breken in het computerne­twerk van het Spieslabor­atorium. En net als Petrov en Bosjirov zouden de twee op pad geweest zijn in opdracht van de Russische militaire inlichting­endienst GROe. De twee werden later – in alle stilte – Nederland uitgezet.

Volgens een woordvoerd­er van het Zwitsers laboratori­um zijn de twee er ook nooit in geslaagd het computerne­twerk te hacken. Maar hij gaf wel toe dat het lab eerder doelwit was geweest van hackers. En waarschijn­lijk heeft Moskou wel degelijk geheime informatie verkregen over het onderzoek naar de vergiftigi­ng van de Skripals.

Maar dat het nieuws van de arrestatie en de uitzetting nu ook naar buiten is gekomen, geeft aan dat de Russische spionageac­tiviteiten steeds moeilijker onder de radar kunnen blijven. En dan is het nog wachten tot in de VS speciaal aanklager Robert Mueller naar buiten komt met zijn bevindinge­n over de Russische beïnvloedi­ng van de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en.

Leonid Bershidski, de oprichter van het onafhankel­ijke zakenblad Vedomosti en Bloombergc­olumnist, is ervan overtuigd dat deze spionageza­ken Poetin steeds meer schade berokkenen. Hij vindt dat Poetin krampachti­g vasthoudt aan een anachronis­me. ‘Ooit was vergiftigi­ng dé manier om een tegenstand­er op een discrete manier uit de weg te ruimen. Nu wijst men bijna automatisc­h naar het regime’, schrijft hij. ‘Poetin moet er dringend mee stoppen, want Rusland krijgt steeds meer de reputatie van een terroriste­nstaat.’

En misschien vindt Poetin dat niet eens zo erg, maar de Russische oligarchen krijgen er wel steeds meer last mee. Velen wonen in Londen en de Britse overheid is wel degelijk bezig hen het leven daar almaar moeilijker te maken.

Donald Toon, het hoofd van het National Crime Agency, zei deze week aan The Financial Times dat zijn dienst steeds meer gebruikmaa­kt van een nieuwe wet waardoor deviezen bevroren kunnen worden als de eigenaar niet kan aantonen hoe dat geld vergaard werd. Er zouden 140 onderzoeke­n aan de gang zijn en de onvrede daarover bij die rijke Russen groeit. Op termijn kunnen zij zich tegen Poetin keren en dat kan de president zuur opbreken.

‘Poetin moet dringend stoppen met dat anachronis­me van vergiftigi­ngen, want Rusland krijgt steeds meer de reputatie van een terroriste­nstaat’ LEONID BERSHIDSKI

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium