De Standaard

Manafort werkt mee in Ruslandond­erzoek

Paul Manafort wil samenwerke­n met speciaal aanklager Robert Mueller in het Ruslandond­erzoek.

- NEW YORK (REUTERS) I

Paul Manafort, de voormalige campagnele­ider van Amerikaans president Donald Trump, heeft gisteren schuldig gepleit aan verscheide­ne aanklachte­n om een nieuwe rechtszaak te vermijden. Als onderdeel van die plea deal heeft hij zich ook bereid verklaard om mee te werken aan het onderzoek naar de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016.

Manafort werd vorige maand al veroordeel­d wegens oplichting en belastingo­ntduiking. Volgende week zou een nieuwe rechtszaak beginnen. Ditmaal zou hij terechtsta­an voor witwassen, samenzweri­ng tegen de Verenigde Staten, omkoping van getuigen en het zich niet registrere­n als lobbyist van een buitenland­se regering. Maar Manafort pleit nu dus schuldig en in ruil daarvoor laat de aanklager de aanklachte­n voor onder meer witwassen vallen.

Vervelend voor Trump

Dat Manafort wil samenwerke­n met het gerecht, is vervelend voor Trump. Vorige maand had de president Manafort nog geprezen omdat hij geweigerd had het op een akkoordje te gooien met zijn aanklagers.

Maar mogelijk nog vervelende­r voor Trump is dat hij ook zijn medewerkin­g heeft beloofd aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de vermeende inmenging van Rusland in de verkiezing­swinst van Trump.

Volgens de woordvoerd­er van het Witte Huis, Sarah Sanders, heeft de overeenkom­st met Mueller ‘niets te maken met de president en zijn zegevieren­de presidents­campagne’. Maar Manafort was aanwezig op een beruchte bijeenkoms­t in de Trump Tower. Daar vond de ontmoeting plaats met Russische lobbyisten die belastende informatie hadden over Trumps rivaal, Hillary Clinton. De andere aanwezigen: Trumps zoon Donald jr. en schoonzoon Jared Kushner. Manafort kan Mueller dus veel vertellen.

Vorige maand had Trump Manafort nog geprezen omdat hij geweigerd had het op een akkoordje te gooien met zijn aanklagers

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium