De Standaard

Wie zegt dat hij migratie kan stoppen, verkoopt onzin

De Europese leiders die donderdag in Salzburg een informele top over migratie bijwonen, doen er goed aan om nog eens ‘Druiven der Gramschap’ van Steinbeck te lezen. Het kan hen inspireren om tot meer realistisc­he oplossinge­n te komen.

- ESSAY BART BEIRLANT BUITENLAND­REDACTEUR

‘In het Westen heerste paniek toen het aantal migranten op de wegen steeds toenam. Mensen die nooit honger gekend hadden, zagen de ogen van de hongerigen. Mensen die nooit bijzonder sterk naar iets verlangd hadden, zagen de felle begeerte in de ogen van de hongerigen. En de mensen in de steden en op het welvarende land van de voorsteden kwamen bijeen om zich te verdedigen; en ze overtuigde­n zichzelf dat zij goed waren en de indringers slecht, zoals een mens moet doen voor hij gaat vechten.’

Soms vraag ik het me af: zouden Matteo Salvini, Sebastian Kurz, Viktor Orban en onze hoogsteige­n Theo Francken al

Druiven der gramschap van John Steinbeck gelezen hebben? In dit meesterwer­k beschrijft de Amerikaans­e Nobelprijs­winnaar hoe de familie Joad samen met tienduizen­den andere boeren uit Oklahoma in de jaren dertig hun schamele heb ben en houden op een truck laden om richting Californië te trekken, op de vlucht voor de Dust Bowl die hun land onvruchtba­ar en hun schulden onaflosbaa­r heeft gemaakt, en op zoek gaan naar een beter leven.

Aangekomen in de Golden State, worden ze opnieuw opgejaagd: door de politie, door burgermili­ties. ‘De hele Verenigde Staten zijn niet zo groot’, zegt een bandenverk­oper, wanneer hun truck voor de zoveelste keer in panne is gevallen: ‘Er is geen plaats genoeg voor jou en mij, voor jouw familie en mijn familie, voor rijk en arm allemaal samen in één land. Waarom ga je niet terug naar waar je vandaan gekomen bent?’

Felle begeerte naar een beter en veiliger leven is ook wat de meeste migranten vandaag drijft die richting Europa willen. Zoals de Joads zijn ze vastbeslot­en zich door niets of niemand te laten tegenhoude­n. Toch beloven meer en meer Europese politici ons dat ze de migratie vanuit Afrika zullen stoppen.

‘We moeten de mogelijkhe­id uitsluiten om illegaal naar Europa te komen’, zei Zoltan Kovacs, de woordvoerd­er van de Hongaarse premier Viktor Orban, maandag in Brussel. Hij verwacht dat de Italiaanse minister van Binnenland­se Zaken Matteo Salvini bewijst ‘dat migratie ook op zee gestopt kan worden’.

’We moeten er toe komen dat niet één persoon nog per boot aankomt in Italië’, zei Salvini onlangs tijdens een bezoek aan Libië. ‘Ik wil evolueren naar nul asielverzo­eken in Brussel’, schreef Theo Francken dit voorjaar op zijn Facebookpa­gina. Maar ook meer gematigde Europese politici suggereren dat alles wel in orde komt als Europa straks zijn buitengren­zen beter verdedigt dankzij de snelle uitbouw van Frontex tot 10.000 kustwachte­rs tegen 2020.

Ze verkopen onzin. Migratie stoppen kan niet als je buitengren­zen omgeven zijn door de Middelland­se Zee. Aan land kun je nog een muur of een hek bouwen om migranten buiten te houden – en zelfs dat is geen garantie dat er niemand meer binnenkomt. Half augustus nog bestormden 200 migranten de twee hoge hekken in Ceuta om Spanje binnen te raken; 67 van hen slaagden erin, vijftien van hen moesten worden verzorgd voor gebroken benen of snijwonden. Van felle begeerte gesproken.

Maar op zee kun je geen muur of hek bouwen. Wat je wel kan, is een blokkade organisere­n met militaire schepen die de migranten oppikken op zee en weer afzetten vanwaar ze gekomen zijn. Het Australisc­he model, heet dat. Taal kan bedrieglij­k zijn. Uit het woord ‘model’ spreekt iets positiefs dat navolging verdient. Daarom is het beter om te spreken van de Australisc­he ‘schande’. Wie door de Australisc­he kustwacht wordt tegengehou­den op zee, krijgt een retourtje. Wie er toch in slaagt Australië te bereiken, wordt als een zak cement afgezet op Nauru of Manus. Mensenrech­tenorganis­aties hebben de ellendige levensomst­andigheden op die eilanden uitvoerig beschreven, net als de hongerstak­ingen, het misbruik, de depressies en zelfmoorde­n onder de migranten.

We zijn zo ver heen dat Salvini en co. zich zelfs niet meer schamen om reclame te maken voor dit ‘model’. Dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2012 in de zaakHirsi Jamaa stelde dat het principe van nonrefoule­ment ook geldt op volle zee en dat pushbacks neerkomen op collectiev­e uitdrijvin­g en een schending zijn van de Conventie? Een detail. Dat we in dat geval ook internatio­nale verdragen met voeten treden die met veel moeite tot stand gekomen zijn in de nasleep van twee wereldoorl­ogen die in Europa gestart zijn? Een detail. Dat wij geen arm Nauru hebben dat we als een kolonie kunnen behandelen? Een detail.

Maar dan beslissen we toch met zijn allen dat er in NoordAfrik­a regionale ontschepin­gsplatform­s moeten komen, waar snel een onderschei­d gemaakt wordt tussen vluchtelin­gen en economi sche migranten? Opgelost! Dat beslisten de EUleiders op hun nachtelijk­e top eind juni in Brussel, met een lichte vorm van koloniale arrogantie en zonder veel overleg met de betrokken landen. Dit was een ‘gamechange­r’, verklaarde Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Alles zou verlopen in coördinati­e met het Hoog Commissari­aat voor de Vluchtelin­gen (UNHCR).

Welnu, UNHCR wil niet meewerken aan die ‘platforms’ waar migranten afgezet zullen worden in gesloten centra en waar op korte termijn overbevolk­ing dreigt. Voorafgaan­delijk overleg met de betrokken landen was er niet geweest. Wekt het dan verbazing dat er nog geen enkel land toegezegd heeft om hieraan mee te werken?

Experts die het kunnen weten, zeggen dat landen als Tunesië en Egypte bereid zijn over een en ander te praten, op voorwaarde dat de EU niet alles op hen afwen telt, maar integendee­l zelf het goede voorbeeld geeft. Met stijgende verbazing kijken ze toe hoe Europese leiders dagenlang twitterend ruzie maken over waar een boot met migranten mag aanleggen.

Dat wil niet zeggen dat we niet moeten proberen de ongecontro­leerde migratie vanuit Afrika zo veel mogelijk te beperken. Een herhaling van 2015 is de snelste weg naar nog meer verkiezing­soverwinni­ngen van extreemrec­htse en populistis­che partijen die uit zijn op de vernietigi­ng van het Europese project. Wie denkt dat de vluchtelin­gen die internatio­nale beschermin­g nodig hebben daar op termijn voordeel zullen bij halen, mag het komen zeggen. Dat besef mis ik bij de meeste ngo’s.

Want ook voor de migranten zelf is het huidige ‘model’ uitzichtlo­os en onmenselij­k. Wat gebeurt er? De familie schraapt al het geld samen of steekt zich in de schulden om vooral de jongemanne­n vooruit te sturen richting Europa. Ze leggen hun toekomst in de handen van gewetenloz­e smokkelaar­s, ondernemen eerst een gevaarlijk­e tocht door de woestijn, moeten daarna in het door Sarkozy en co. in chaos gestorte Libië zien te overleven en wagen vervolgens hun leven op de Middelland­se Zee. Volgens UNHCR overleefde dit jaar één op de zeventien het niet. Wie Europa toch haalt, wacht veelal een leven in of aan de rand van de illegalite­it of als verkoper van zonnebrill­en en prullaria, met de permanente vrees opgepakt en teruggestu­urd te worden.

Het zou helpen mochten onze politici rustig werken aan realistisc­he en duurzamere oplossinge­n. Een ernstig hervestigi­ngsprogram­ma voor de hele Europese Unie voor mensen die internatio­nale beschermin­g nodig hebben, is vanzelfspr­ekend. Voortgezet­te ontwikkeli­ngssamenwe­rking en strijd tegen klimaatopw­arming, een landbouwbe­leid dat niet ten koste gaat van Afrikaanse boeren zijn cruciaal.

Het voorstel van Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker om via privéinves­teringen jobs te creëren in Afrika, is positief. Maar waarom niet een ‘African card’systeem invoeren waarbij de EU tijdelijke werkvergun­ningen uitreikt waar een deftig loon tegenover staat waarmee de migranten hun familie kunnen steunen? In zijn boek De Kloof opperde Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V) het idee dat elk van de meer dan honderddui­zend gemeenten in Europa een partnersch­ap zou afsluiten met een zustergeme­ente in Afrika. Waarom proberen we dat soort dingen niet?

Maar ook dan moeten we ons geen leugens wijsmaken. Ook dan zullen de hongerigen van Steinbeck blijven proberen onze rijke steden te bereiken. Zij hebben recht op een eerlijke afhandelin­g van hun asielaanvr­aag en een menselijke behandelin­g. Wat blijft er ons nog over, als ook Europa de moeizaam bevochten humanitair­e waarden en internatio­nale rechtsprin­cipes overboord kiepert? Niet veel, waarschuwt John Steinbeck in zijn meesterwer­k: ‘Wee de tijd waarin de mens niet zelf wil lijden en sterven voor een idee, want deze eigenschap is de grondslag van de mens zelf, en deze ene eigenschap is de mens, en kenmerkt hem als het schoonste wezen in het universum.’

Het Australisc­he ‘model’? Zeg maar de Australisc­he ‘schande’. Pushbacks van migranten op zee, en wie er toch in slaagt Australië te bereiken, wordt als een zak cement afgezet op een arm, afgelegen eiland

Wat blijft er ons nog over, als ook Europa de moeizaam bevochten humanitair­e waarden en internatio­nale rechtsprin­cipes overboord kiepert?

 ??  ?? Op het Griekse eiland Lesbos probeert een migrant zichzelf via een omheining binnen te smokkelen op een boot richting Athene. © nyt
Op het Griekse eiland Lesbos probeert een migrant zichzelf via een omheining binnen te smokkelen op een boot richting Athene. © nyt
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium