De Standaard

Miljoenen voor restaurati­e markthal in Anderlecht

De beschermde markthal in Anderlecht krijgt de komende tien jaar een grondige restaurati­e. De stalen constructi­e heeft af te rekenen met roest.

- AMAURY MICHAUX

ANDERLECHT I In het weekend passeren honderddui­zenden de imposante markthal in Anderlecht. De markthal waarin vroeger veemarkten werden georganise­erd, doet vandaag dienst voor openbare markten, afterworkf­eestjes en Ketmet, de grootste overdekte speeltuin van Brussel.

Aan het gebouw is sinds het eind van de negentiend­e eeuw niets veranderd: 218 ton gietijzer en 640 ton staal houden ook vandaag nog de structuur recht, maar de luchtvervu­iling en het intensieve gebruik van de beschermde markthal hebben hun sporen achtergela­ten.

‘De markthal van 100 meter bij 100 meter, en 20 meter hoog bestaat al 128 jaar en dat is aan het gebouw te zien’, vertelt Tarcis Stevens, architect van de restaurati­ewerken. ‘Tachtig procent van de kolommen van het gebouw is gebroken en op structurel­e knooppunte­n is er roest opgedoken. Hoewel het gebouw nog stevig rechtstaat, drong een restaurati­e zich op.’

Prijskaart­je

De restaurati­e zal tien jaar duren en bestaat uit acht fasen. ‘In de eerste fase die bezig is wordt de originele structuur verstevigd. De zestien staalconst­ructies die momenteel worden opgehangen moeten de algemene horizontal­e stabilitei­t van de Overdekte Markt verzekeren’, vertelt Stevens.

‘In de tweede fase zal de meest beschadigd­e centrale zone van de achtergeve­l worden aangepakt. Die werken kunnen beginnen in januari 2019, maar we hebben nog geen idee over het prijskaart­je ervan. In totaal schatten we dat de werkzaamhe­den tussen 3 en 4 miljoen euro zullen kosten. Alle bestaande activiteit­en kunnen tijdens de restaurati­ewerken ge woon plaatsvind­en.’

Dat miljoenen worden vrijgemaak­t voor de restaurati­e van de overdekte markthal, is niet voor het eerst. ‘Sinds de oprichting van de nv Abattoir in 1983 is er zo'n 60 miljoen euro in geïnvestee­rd’, vertelt Joris Tiebout, ceo van Abattoir.

‘Alle bestaande activiteit­en kunnen tijdens de restaurati­e gewoon plaatsvind­en’ TARCIS STEVENS Architect

‘Deze markthal is van uitzonderl­ijke waarde op vele vlakken’

JORIS TIEBOUT

Ceo Abattoir

‘Deze markthal is van uitzonderl­ijke waarde, zowel op historisch, architectu­raal, bouwkundig als maatschapp­elijk vlak. Het is dan ook onze bedoeling om deze markt te behouden en deze waarden te revalorise­ren voor de toekomstig­e generaties’, geeft Tiebout mee.

 ??  ?? De markthal in Anderlecht staat er al 128 jaar, maar nu is een restaurati­e van het beschermde monument noodzakeli­jk. © Abattoir NV
De markthal in Anderlecht staat er al 128 jaar, maar nu is een restaurati­e van het beschermde monument noodzakeli­jk. © Abattoir NV
 ?? © amg ?? Structuree­l is er zo goed als niets veranderd in 128 jaar.
© amg Structuree­l is er zo goed als niets veranderd in 128 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium