De Standaard

De harde wet van ballet

- JO VAN DAMME

Wat is dat daar bij de VRT? Vijf ontslagen bij Klara. Het journaal van 18 uur geschrapt. Het gratis tvsignaal afgeschaft voor ouwe menskens die nog met een antenne kij ken. Besparinge­n? Tot daaraan toe. Maar wat te denken van een Journaalan­ker dat in de krant komt vertellen dat haar tenen bloeden (‘Dát kan mij niet schelen, maar ik voel me een slechte moeder’). Je hebt niet eens nog klachten nodig over ‘framing’ van weerbare Vlaamse jongens om je ernstig af te vragen waar ze nu eigenlijk naartoe willen bij de openbare omroep.

We kunnen u daar wel íéts over ver tellen.

Na een paar aflevering­en van Dank dat u bij ons was (een terugblik van Canvas op veertig jaar tvjournali­stiek) hebben we veel geleerd: dat ze op de VRT (destijds nog de BRT) gierend hebben gelachen toen in 1989 het aller eerste VTMjournaa­l uitpakte met de prijs van de primeurtom­aten. Op technologi­sch gebied is er ook veel veranderd. Dat laatste zal vooral jonge kijkers verbazen, want laptops werkten toen nog op grijze antraciet en wie het internet wilde consultere­n, moest het eerst met de telex afdrukken. Ook geconstate­erd: de meeste van de geïntervie­wde journalist­en hebben de tand des tijds beter doorstaan dan de repor tages die ze indertijd maakten. Met uit zondering van Reddy De Mey misschien. Waarmee wij slechts bedoelen: zijn exclusieve beelden van de ramp met de Herald of Free Enterprise werden eerst in het buitenland uitgezonde­n en pas dagen later op Brussel Vlaams. Er was geen gerief voorhanden om zijn verslag naar Brussel door te stralen. Aangezien de ferry was gezonken zonder rekening te houden met de dienstrege­ling van de NMBS, had Reddy zijn laatste trein gemist. Dus om nu te zeggen dat het vroeger beter was?

Op één punt misschien wél: VRT-journalist­en koketteerd­en toen nog niet in de media met hun bloedende tenen. Wie heeft Walter Zinzen ooit horen uitbazuine­n dat hij last had van eksterogen? Of Bavo Claes dat zijn stoelgang niet helemaal mee wilde? (Ook al vermoedde je dat soms wel als hij Het journaal voorlas.) Zelfs Rudi Vranckx, die toch al heel wat heeft afgezien: nooit veel geklaagd over lichamelij­k ongemak. Ja, die ene keer: de Libanese schapenrag­out met vijgen van de avond voordien.

Hanne Decoutere daarentege­n (we zullen haar maar noemen) jammert wél de kranten vol: bloedende tenen heeft ze, stramme spieren, pijnlijke kuiten, zeer aan de rug. Een paar maanden geleden belandde ze nog in het ziekenhuis: meniscus gescheurd. ’s Morgens rolt het meisje krakend uit bed, een oud wijfje. Een halfuur duurt het eer ze weer een beetje normaal kan lopen. Twee bloedjes van kinderen zitten ondertusse­n al hartversch­eurend te huilen aan een lege ontbijttaf­el. Het drama zwelt aan als blijkt dat mama vandaag alweer geen tijd voor hen heeft.

Slechte moeder? Of wordt er dezer dagen werkelijk zoveel van de VRT-journalist­en geëist? Heeft Hanne het dan zo druk? Het zal in elk geval niet met de presentati­e van het 18 uurjournaa­l zijn. Nee, simpel: ze jaagt haar kinderdroo­m na. Met vol behoud van wedde weliswaar.

In navolging van Thomas Vanderveke­n vorig jaar (een pianoconce­rt van Grieg) wil/moet/zal Hanne nu voor één avond (en voorafgaan­d aan een achtdelige Canvasreek­s) prima ballerina spelen. Met het Ballet van Vlaanderen. Ze is al zeven maanden aan het oefenen. Half februari moet ze klaar zijn. Bij Van Gils & gasten kwam ze verklap pen wat er op het programma staat: Romeo & Julia. Hannes danspartne­r wordt de Hongaar Gabor Kaplin.

‘Jij speelt dan Julia en hij is dan Ro meo?’, gokte Lieven Van Gils, van de eerste keer goed.

Zeer binnenkort vertrekt Hanne naar Monaco om daar een week intensief te oefenen met het Ballet de Monte Carlo, wereldtop. Als er bij de VRT ergens wat bespaard wordt (bijvoorbee­ld op een ballet met een échte prima ballerina, of op vijf jobs bij Klara, of op een tweederang­s koers. De Primus Classic, iemand?), dan mag het ergens anders wat méér kosten. Logisch.

We mogen Hanne ook niet onderschat­ten. Die bloedende voeten, die Hongaarse Romeo’s, die lastige danspassen, die kinderen, dat komt allemaal wel in orde. We voorspelle­n u: Hanne laat straks iedereen smelten van de goesting met haar zinnenstre­lende lichaamsvo­cabularium. Iemand die haar alleen kent van Het journaal, zal misschien opwerpen dat er wandelende takken bestaan die er wulpser en zwoeler uitzien. Waar, maar vergis u niet! Ooit was Hanne danseres in Het Swingpalei­s en bij K3. Dat zegt genoeg. Ons archief leidde ons bovendien naar een oude aflevering van de vrolijke quiz De Klas van Frieda, gepresente­erd door Frieda Van Wijck. We zagen daar Hanne – samen met haar collegaank­er Wim De Vilder – op de samba van ene Gustavo Lima met haar kont draaien, met haar heupen zwaaien en met haar erogene zones dretsen, zoals dat alleen in de favela’s van Rio kan, en dan nog alleen achter gesloten gordijnen. Lichtekooi­se kronkeling­en die in vele landen strafbaar zijn, laat staan dat ze op tv zouden komen.

Detail: in de quiz van Frieda waren de tegenstand­ers die avond Dany Verstraete­n en Elke Pattyn, collega’s van VTM. Die twee zaten er bij met opengeklap­te kinnebakke­n. Verbijster­d. Zoiets zouden VTMankers nooit durven, mogen, willen. Toonbeelde­n van journalist­ieke ernst en toewijding leken ze, Dany en Elke, toch in vergelijki­ng met de olijke konijnen van de VRT. Een beetje ironisch wel dat die twee VTM’ers op dit eigenste moment op hun eigen redactie verwikkeld zijn in een fundamente­le discussie over de inhoud van hun (het) journaal. ‘Wordt het soms niet iets té triviaal?’

Op de VRTnieuwsd­ienst hadden ze van die vraag deze week totaal geen last. Hoogstens werd tijdens een redactieve­rgadering geïnformee­rd of iemand zich (na Hanne) geroepen voelde om volgend jaar ook eens een kinderdroo­m na te jagen. Een paar vingers gingen de hoogte in. Goedele Wachters aarzelde eerst even, maar riep dan toch: ‘Me too! Ik wil wel eens een solo spelen bij Jan Fabre.’

De redactie reageerde in twee stappen: ‘Parbleu! Perfect voor Canvas!’ Maar wat later op de dag: ‘Mmm. Misschien toch beter niet.’

Iemand die haar alleen kent van Het journaal, zal misschien opwerpen dat er wandelende takken bestaan die er wulpser en zwoeler uitzien. Waar, maar vergis u niet!

 ?? © rr ?? Hanne Decoutere jaagt haar kinderdroo­m na. Met vol behoud van wedde weliswaar.
© rr Hanne Decoutere jaagt haar kinderdroo­m na. Met vol behoud van wedde weliswaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium