De Standaard

We hebben allemaal onze Hongaar

Eindelijk trekt de Europese Volksparti­j een grens tussen centrumrec­hts en extreemrec­hts. Ze heeft Viktor Orban lang genoeg beschermd, vindt LUUK VAN MIDDELAAR.

-

‘Rechts van ons staat alleen de wand’, was het motto van CSUleider Franz Josef Strauss (19611988), ooit de fiere rechtsbuit­en van de West-Duitse politiek. Met deze aanpak duwde de sterke man van Beieren de Duitse neonazipar­tij NDP buiten de lijnen van het democratis­che speelveld. Tussen zijn robuustrec­htse CSU en de verboden zone waar het ‘bruin’ werd, mocht niemand zich wringen.

Die mentalitei­t zit diep in de Beierse CSU, maar niet alleen daar. Veel WestEurope­se conservati­eve, christende­mocratisch­e en liberale partijen strekken zich graag breed uit. Dat kon prima, zolang iedereen scherp voor ogen had waar het taboe begint. Maar sinds kort is deze democratis­che oordeelskr­acht verzwakt. De wand wordt poreus tussen burgerlijk rechts en extreemrec­hts, tussen opkomen voor vrijheden en de democratie ondermijne­n, tussen hameren op vitale nationale binding en uitsluitin­g van wie vreemd is.

Poetinscho­ol

Dat maakte de stemming deze week in het Europees Parlement tot een schitteren­d moment van de waarheid. De strafproce­dure tegen Hongarije draait niet alleen om de toekomst van de rechtsstaa­t en democratie daar. Ook het vermogen van burgerlijk rechts om zich af te bakenen van antidemocr­aten en extremiste­n staat op het spel staat – dus in laatste instantie de democratis­che toekomst in al onze landen.

In die zin was de onvermoede stem van grote delen van de Europese Volksparti­j (EVP) voor de ‘strafresol­utie’ tegen partijgeno­ot Viktor Orban hoopgevend. Jarenlang namen christende­mocraten en conservati­even in Raad en Parlement de Fideszvoor­man in beschermin­g, hoewel hij zich ontpopte tot strong man uit de Poetinscho­ol. Maar nu wijzigden Duitse, Oostenrijk­se, Belgische, Nederlands­e en andere christende­mocraten van koers. Eindelijk trok de partij van Merkel en Juncker een harde grens.

Is het een kentering onder centrumrec­hts, een teken dat een heilzame afbakening ten opzichte van de extremen in zicht is? Met 250 dagen tot de Europese verkiezing­en van mei 2019 is het hele partijland­schap in beweging. Twee schokken woeden voort, elk beukt in op één grote Europese partijfami­lie. De financieel­economisch­e crisis vanaf 2008, vandaag exact tien jaar geleden begonnen, bracht de sociaaldem­ocratie ernstige klappen toe, met name door concurrent­ie van uiterstlin­ks. De migratiekw­estie, ten tweede, bedreigt vooral de christende­mocratisch­e en conservati­eve familie. De strijd op de rechterfla­nk tussen burgerlijk rechts en extreemrec­hts is uiteraard al langer gaande, maar is versneld door het vluchtelin­gendrama van 2015 én door de bedwelmend­e werking van Donald Trumps America first.

Einde Berlusconi

Hier en daar heerst paniek. Het schrikbeel­d van gematigd rechts is Silvio Berlusconi. De oude vos ging dit jaar met zijn Forza Italia een verbond aan met een vermeende juniorpart­ner: de Lega van Matteo Salvini. Maar die laatste stak hem in de verkiezing­en fluitend voorbij, is inmiddels de sterke man in de nieuwe Italiaanse regering en peilt 30 procent. Einde Berlusconi. In Zweden won de antimigrat­iepartij vorige zondag weliswaar minder dan verwacht (van 12 naar 17 procent), maar het ordewoord was hetzelfde: grenzen dicht.

In Frankrijk zitten Les Républicai­ns van hardliner Laurent Wauquiez klem tussen de nationalis­ten van Marine Le Pen en de centristen van Emmanuel Macron. Maar bij de CSU in Beieren zit de schrik het diepst, nu ze bij de deelstaatv­erkiezinge­n van 14 oktober haar volstrekte meerderhei­d dreigt te verliezen. De antimigrat­iepartij AfD doet exact wat God en Strauss verboden: ze vecht zich in tussen CSU en ‘de wand’.

Op dit benarde gezelschap werkt Viktor Orban niet als autoritair­e boeman, maar als brenger van hoop in bange dagen. De lokroep van zijn antimigrat­ieagenda overstemt zorgen om de democratis­che afbraak. Zo ontregelt de Hongaar van velen het politiekmo­rele kompas, zoals de Straatsbur­gse stemming genadeloos blootlegde. Binnen de EVP stemden de Franse en Italiaanse partijen van Wauquiez en Berlusconi tégen de strafresol­utie, hetzelfde deed de Beierse CSU (minus fractielei­der Manfred Weber, een man met hogere ambities). Met vier onthouding­en schaarde ook Bart De Wevers NVA zich in dit kamp.

Verwarring uitbuiten

In Nederland riep de rechtse publicist Joshua Livestro centrumrec­htse partijen onlangs op tot ideologisc­he afbakening. Bezorgd ziet hij het discours verglijden van rechts naar extreemrec­hts. Livestro spreekt uit ervaring: in 2010 adviseerde hij de conservati­efliberale VVD van Mark Rutte in zee te gaan met Geert Wilders, in de hoop diens PVV door een onderdompe­ling in het bestuur te temmen. Achteraf erkent hij zijn ongelijk: ‘In hun ijver om de opkomst van extreemrec­hts te blokkeren, hebben centrumrec­htse partijen ruim baan gegeven aan een agenda die verdeeldhe­id zaait en de vrije samenlevin­g ondermijnt.’

Op welke grond kan centrumrec­hts grenzen trekken? Toch zeker twee. Allereerst de democratie zelf, dus precies de rechtsstaa­t, persvrijhe­id, vrijheid van vereniging en academisch­e vrijheid die in Hongarije op het spel staan. Daartegen mag zwaar geschut worden gebruikt, zo als de ‘atoombompr­ocedure’ uit artikel 7. Deze ondergrens moeten alle democratis­che partijen verdedigen.

De moeilijkhe­id met Orban is dat deze formele kritiek – dat hij ‘de democratie’ schoffeert – overloopt in inhoudelij­ke kritiek, op standpunte­n over islam en vluchtelin­gen. Voor het laatste is meer aandacht, maar het eerste is erger. Zelf buit hij die verwarring uit. Het Hongaarse verweer na de resolutie luidde niet: ‘Wij respectere­n de democratie wel’, maar ‘Dit is een wraakactie wegens onze standpunte­n over migratie en asiel’. Tactisch slim, want zo verzwakt Orban het tegenfront.

Barmhartig­heid of kruistocht?

Dat laat onverlet dat er over migratie inhoudelij­k debat mogelijk moet zijn. Als de democratie naar vorm eenmaal gewaarborg­d is, is het aan de christende­mocraten onderling te bepalen wat ze christelij­k vinden, en of dat allemaal in één partij past. Ergens op het spectrum van ‘Bijbelse barmhartig­heid’ naar ‘kruistocht tegen de islam’ moet een inhoudelij­ke grens lopen, zou je denken. Een grens waarop de EVP splijt, of een antimigrat­iepartij zich afscheidt – een partij die dus niet bij voorbaat antidemocr­atisch hoeft te zijn. Dát is de breuk waarmee de Beierse CSU de CDU in Berlijn soms bedreigt, de tegenzet waarmee Orban (geen democraat) in een straffe zomerrede de EVP chanteerde, het gat in de markt waarnaar ook anderen lonken. Welke geesten dan uit de fles komen, is onzeker, maar het zou wel inhoudelij­ke klaarheid bieden op het democratis­che speelveld. Vervolgens is het aan die partijen om te bewijzen dat terughoude­ndheid inzake migratie niet gelijkstaa­t aan vreemdelin­genhaat of nativisme.

Tot slot: fascineren­d hoe deze partijpoli­tieke herschikki­ng plaatsvind­t in de gedeelde Europese arena. Het was voor de EVP simpelweg ongeloofwa­ardig om met Merkel én Orban op het affiche de kiescampag­ne van mei 2019 in te gaan. In de slag om het politieke midden in WestEuropa werd de Hongaar hun achilleshi­el, zoals de Franse president Macron haarfijn aanvoelde. Zo strafte het verzengend­e licht van de Europese openbaarhe­id in Straatsbur­g hypocriete halfhartig­heid af en dwong tot kleur bekennen. En grensbepal­ing.

De lokroep van Orbans antimigrat­ieagenda overstemt zorgen om de democratis­che afbraak

 ?? © epaefe ?? Het is ongeloofwa­ardig voor de EVP om met Merkel en Orban op één affiche campagne te voeren.
© epaefe Het is ongeloofwa­ardig voor de EVP om met Merkel en Orban op één affiche campagne te voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium