De Standaard

‘De bank heeft zijn toekomst gestolen’

- © iro

Mateo Michielin

Het gezin Michielin, uit het dorp Volpago del Montello in de provincie Treviso, is door Veneto Banca op flagrante wijze voorgeloge­n. Zoon Matteo (33) raakte op zijn zestiende bij een ongeval met zijn brommer volledig verlamd. ‘Ik kreeg een plataan op mijn rug’, vertelt Matteo op het koele terras van de gezinswoni­ng. ‘Het was de schuld van gemeentewe­rkers, die bij wegwerkzaa­mheden de boom hadden ontworteld.’ Na zeven jaar procederen kreeg Matteo een schadeverg­oeding van 1,3 miljoen euro. Matteo’s ouders waren gerustgest­eld: de dure zorgen voor hun zoon waren levenslang gegarandee­rd.

‘De banken liepen daarna de deur bij ons plat’, vertelt Matteo’s moeder Nives (54). ‘Veneto Banca was de logische keuze. De bank had een filiaal in het dorp en de bankbedien­den wisten heel goed wat Matteo was overkomen. Zij zouden toch zeker geen risico’s nemen met het geld van een gehandicap­te jongen? Wel duizend keer heb ik hen gezegd dat ik niet met Matteo’s geld wilde speculeren.

Dat het gewoon veilig aan de kant moest staan, voor de dag dat mijn zoon het nodig had.’

Aangepaste woning

Aandelen op de beurs is één ding, zei de bank. Maar een coöperatie­ve bank als Veneto Banca bepaalt zelf de prijs van de aandelen. Er kon niets misgaan, kreeg de familie Michielin te horen. In plaats van het risico te spreiden, stopte de bank elke cent van Matteo’s schadeverg­oeding in aandelen. Toen Veneto Banca vorig jaar opging in Banca Intesa Sanpaolo, waren Matteo’s aandelen niets meer waard dan snippers oud papier.

Zijn ouders hadden met het geld een aangepaste woning voor Matteo willen bouwen. ‘Wij zijn geen twintig jaar meer’, zegt zijn moeder. ‘Ik maak me grote zorgen wie voor Matteo moet zorgen als wij er niet meer zijn. Het ongeval nam hem zijn benen af, de bank heeft zijn toekomst gestolen.’ (iro)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium