De Standaard

POKEREN MET STROOM BREEKT MARGHEM ZUUR OP

- BART STURTEWAGE­N

We hebben een uitzonderl­ijk warme zomer gehad, maar de winter wordt bar. Toch voor onze portemonne­e. Op de markt stijgt de olieprijs naar het hoogste peil in vier jaar. En in eigen land dreigt over enkele weken een tekort aan elektricit­eit omdat zes van onze zeven kerncentra­les gelijktijd­ig buiten dienst zullen zijn, ofwel voor routineond­erhoud ofwel door ongeplande incidenten.

Tot overmaat van ramp heeft federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) begin deze maand op advies van Engie Electrabel beslist dat het niet nodig was gascentral­es standby te houden als strategisc­he reserve. De combinatie van chronisch wanbeleid en deze inschattin­gsfout breekt haar zuur op. De verantwoor­delijkheid voor het falende beleid is collectief. Ze treft alle partijen die sinds 2003 (de beslissing over de kernuitsta­p) aan de macht waren. Aankondige­n om de kerncentra­les vanaf 2015 te sluiten en vervolgens te weinig doen om die doelstelli­ng zonder ongelukken te halen, is onvergeefl­ijk.

Het resultaat is ontluister­end. Elk beleid moet gestoeld zijn op drie doelstelli­ngen: duurzaamhe­id, betaalbaar­heid en betrouwbaa­rheid. Vandaag kunnen we slechts vaststelle­n dat geen daarvan binnen bereik is. We moeten steeds meer betalen voor stroom die steeds minder zeker is en we blijven afhankelij­k van snel verouderen­de nucleaire centrales.

Het debat over de timing van de kernuitsta­p dreigt zonder voorwerp te worden. Het in bedrijf houden van de kerncentra­les is te problemati­sch. De afgelopen drie jaar lagen nergens ter wereld meer kerncentra­les ongepland stil, stelde deze krant begin dit jaar vast. De bedrijfsze­kerheid opvoeren heeft ook een prijskaart­je.

De consumente­n – gezinnen en bedrijven – worden gegijzeld in een situatie waar geen rechte kant meer aan zit. Daarvoor is de politieke verantwoor­delijkheid gedeeld. Dat geldt niet voor het recente pokeren met de bedrijfsze­kerheid. In de gegeven omstandigh­eden beslissen dat we het wel zonder strategisc­he reservecap­aciteit kunnen redden, was gewoon roekeloos. Minister Marghem heeft te graag en te gretig het advies van de producent Engie Electrabel geloofd dat het deze winter wel zou loslopen. Amper had ze de beslissing genomen of er moesten opnieuw twee centrales worden stilgelegd.

Bewust een risico nemen om de elektricit­eitsrekeni­ng ietsje goedkoper te kunnen maken, bleek een rampzalig plan. De zoveelste politieke blunder in anderhalf decennium knoeien met het energiebel­eid.

Ze geloofde te graag en te gretig het advies van Engie Electrabel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium