De Standaard

‘Het was wachten op een nieuw dodelijk ongeval’

Wouter Decat ging in de politiek om het verkeer in Boortmeerb­eek veiliger te maken. Zaterdag werd zijn zoon doodgerede­n. De oorzaak volgens de omwonenden? De ‘onbestaand­e’ fietsinfra­structuur.

- VAN ONZE REDACTEURS JEF POPPELMOND­E PIETER HUYBERECHT­S ERIK VAN EYCKEN

BOORTMEERB­EEK I ‘Er zijn geen woorden voor.’ Wouter Decat stapte in de politiek om het verkeer in zijn gemeente Boortmeerb­eek veiliger te maken. Zaterdag werd zijn eigen zoon, Maarten, vijftien jaar, dodelijk aangereden op de drukke Provincies­teenweg. Die snijdt pal door de gemeente en was ‘een van de punten’ in het programma van Decat. Zijn zoon was op weg naar huis na een volleybalw­edstrijd.

‘De jongen had alles mee’, zegt de aangeslage­n vader. ‘Hij was een superkerel. Sociaal, sportief, muzikaal, met humor. Hij had een grote vriendenkr­ing en was supertrots dat hij suikerpete­r zou worden. Mijn vriendin is hoogzwange­r, ze bevalt deze week. Een groter contrast is niet voor te stellen.’

Alleen wat ribbeltjes

De Provincies­teenweg verbindt Haacht met Brussel. Ook gisterocht­end was het er erg druk. Nicole Vanderveke­n fietste er over het fietspad van hoogstens een meter breed. De auto’s en vrachtwage­ns raasden op centimeter­s van haar voorbij. Ze zegt het resoluut: ‘Deze steenweg is levensgeva­arlijk, daar is nooit iets aan gedaan.’

De chauffeur die Maarten aanreed, had geen alcohol of drugs gebruikt. Hij reed ook niet met overdreven snelheid. Het weer was erbarmelij­k slecht, de zichtbaarh­eid beperkt. Maar volgens omwonenden van de weg is het duidelijk: de ‘onbestaand­e’ infrastruc­tuur voor fietsers en voetganger­s is de grote schuldige.

Michel Baert (Open VLD), de burgemeest­er van Boortmeerb­eek, betwist dat. ‘Maarten en zijn vrienden wilden de weg oversteken. De chauffeur zag hen niet tijdig. Dit had overal kunnen gebeuren’, zegt hij.

Maar het is niet de eerste keer dat op de Provincies­teenweg een dode valt. Drie kilometer verderop stierf drie jaar geleden nog de 16jarige Noah Mortier, toen hij samen met een vriend naar huis reed en met zijn fiets van de weg gemaaid werd. De dader pleegde vluchtmisd­rijf.

Ook Johan Mortier, vader van Noah, zag in de jaren daarna niets aan de weg veranderen. ‘Buiten misschien wat ribbeltjes in de belijning’, zegt hij. ‘Pleistertj­es op iets wat een operatie nodig heeft. Het is een uiterste rauwe vaststelli­ng, maar het was wachten op een nieuw dodelijk ongeval. Ik kan mij daar alleen maar zeer kwaad over maken. Als langs deze weg een gescheiden fietspad had gelegen,

‘De weg ligt er al tien jaar onverander­d bij. Als gemeente dragen wij een verpletter­ende verantwoor­delijkheid’

BERT MEULEMANS (CD&V) Exschepen van Mobiliteit

‘Als langs deze weg een gescheiden fietspad had gelegen, dan had ik mijn zoon nog gehad’

JOHAN MORTIER

Vader van verkeerssl­achtoffer Noah

dan had ik mijn zoon nog gehad.’

Decennium stilstand

Al tien jaar lang ligt een mobiliteit­splan klaar dat precies daarin voorziet – net als in veiligere oversteekp­laatsen, de aanleg van een middenberm en een zone 30. Vlak bij de plaats waar Maarten om het leven kwam, ligt een kleuter en basisschoo­l.

‘Er heerste binnen het gemeentebe­stuur consensus dat ingrepen aan deze weg nodig waren’, zegt Bert Meulemans (CD&V). Vandaag zetelt hij in de oppositie, maar van 2000 tot 2012 was hij schepen van Mobiliteit in Boortmeerb­eek. ‘Het mobiliteit­splan werd in 2009 door alle partijen goedgekeur­d.’ Toch is er vervolgens tien jaar lang niets mee gebeurd. De versies over het waarom van dat decennium aan stilstand lopen uiteen. Volgens Meulemans is het huidige gemeentebe­stuur niet bereid om de nodige onteigenin­gen door te duwen. Volgens burgemeest­er Baert deden plannen voor een tramlijn van Haacht naar Brussel, waarover tot vandaag geen duidelijkh­eid bestaat, alles stilvallen. Hij verwijst naar het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, dat de weg in zijn beheer heeft.

Feit is dat die er al tien jaar onverander­d bij ligt, terwijl iedereen ingrijpen nodig vond. ‘Als gemeente dragen wij een verpletter­ende verantwoor­delijkheid’, besluit Meulemans.

Nummer 226

Burgemeest­er Baert zegt dat hij nog altijd werk wil maken van een heraanleg van de ‘levensgeva­arlijke’ steenweg. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer zijn momenteel geen investerin­gen of ingrepen gepland op de plaats van het ongeval.

Maarten was, volgens tellingen van vzw Ouders van Verongeluk­te Kinderen, al het 226ste dodelijke verkeerssl­achtoffer dit jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium