De Standaard

Er is weer plaats in het rusthuis

Doordat de vergrijzin­g minder hard toeslaat dan verwacht, zijn de wachtlijst­en in woonzorgce­ntra verdwenen. De bezettings­graad blijft wel hoog.

- VEERLE BEEL

In 2010 waarschuwd­e de denktank Itinera nog dat er elke week een nieuw woonzorgce­ntrum moest worden bijgebouwd om aan de vraag te voldoen. De vergrijzin­g zou hard toeslaan. Acht jaar later is dat beeld omgeslagen. Er is geen wezenlijk tekort meer en de situatie zal de eerstkomen­de vijf jaar niet weer veranderen. Dat blijkt uit een studie van ING België en het adviesbure­au Probis. Zij bevroegen 550 woonzorgce­ntra uit het hele land.

Liefst 71 procent van de woonzorgce­ntra zegt dat de wachtlijst­en die drie jaar geleden nog van toepassing waren, intussen zijn weggesmolt­en. In Vlaanderen blijft de bezettings­graad vrij hoog (gemiddeld 97,5 procent). Er zijn grote regionale verschille­n: Brussel haalt slechts een gemiddelde van 90 procent, wat wijst op een uitgesprok­en overcapaci­teit. Dat is ook het geval in de provincies Antwerpen (82,5) en Limburg (92,8). In OostVlaand­eren (98,5) is de bezettings­graad het hoogst.

Er zijn meerdere verklaring­en voor de omslag. Mensen gaan op almaar hogere leeftijd naar een woonzorgce­ntrum, waardoor de verblijfsd­uur korter wordt. Gevolg: met dezelfde capaciteit kunnen meer ouderen worden geholpen. Ook zijn er extra plaatsen gecreëerd in Vlaanderen.

Antwerps overaanbod

Tegelijk zijn er alternatie­ven ontstaan. Bijna de helft van de woonzorgce­ntra heeft zelf in assistenti­ewoningen geïnvestee­rd, die bij de voorzienin­g aanleunen. Er zijn ook privéinves­teerders op de markt gekomen, die op meerdere plaatsen in Vlaanderen – onder meer in de regio rond Antwerpen – een overaanbod hebben gecreëerd.

Ten slotte blijkt de gevreesde vergrijzin­g nog niet zo hard toe te slaan als gedacht. Over dertig jaar zullen er dubbel zoveel 80plussers zijn als vandaag. Nu stijgen vooral de 67plussers in aantal, en die zijn over het algemeen nog zelfredzaa­m. Ze zijn zelfs mantelzorg­er voor oudere familieled­en en bekenden.

Voor het publiek is dit alles geen slecht nieuws, zegt Probisonde­rzoeker Jeroen Tribou, ook gezondheid­seconoom aan de UGent. ‘Dit verhoogt de competitie tussen woonzorgce­ntra. Senioren kunnen vrijer kiezen waar ze gaan wonen.’

De centra zelf staan voor grote uitdaginge­n. De zorgnood stijgt: bijna vier op de vijf bewoners hebben nu nood aan intensieve­re zorg. Ruim een op de drie heeft dementie. In een kwart van de Vlaamse woonzorgce­ntra is dit al meer dan 42 procent.

Werkdruk

Het aantal verpleegku­ndigen en zorgkundig­en in woonzorgce­ntra volgt die trend niet. In drie jaar tijd is hun aantal min of meer stabiel gebleven, wat de klachten over de werkdruk kan verklaren.

In Vlaanderen zijn er gemiddeld 11 zorgperson­eelsleden voor 30 bewoners. De commerciël­e woonzorgce­ntra halen dit gemiddelde niet. Over het algemeen nemen zij vaker bewoners op met een lagere zorggraad, maar ze worden ook minder gefinancie­rd door de overheid.

Opvallend is dat de woonzorgce­ntra zelf nog zo’n 1.502 euro per jaar en per persoon meer uittrekken voor zorg dan de zorgsubsid­ie voorziet. Dit geld komt ofwel uit de portemonne­e van de bewoner, ofwel uit de kas van de gemeente of het zorgbedrij­f.

Gevraagd naar hun visie op de toekomst zeggen zes op de tien beheerders dat ze er niet gerust in zijn.

‘Dit verhoogt de competitie tussen woonzorgce­ntra. Senioren kunnen vrijer kiezen waar ze gaan wonen’

JEROEN TRIBOU Gezondheid­seconoom UGent

 ?? © Kristof Vadino ?? Animatie in wzc Dijlehof in Leuven. Bijna vier op de vijf bewoners van de rusthuizen hebben nu nood aan intensieve­re zorg.
© Kristof Vadino Animatie in wzc Dijlehof in Leuven. Bijna vier op de vijf bewoners van de rusthuizen hebben nu nood aan intensieve­re zorg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium