De Standaard

De reddingsbo­eien van Marghem

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

Mocht de elektricit­eitsbevoor­rading in november echt in het gedrang komen, dan beschikt minister van Energie Marghem over enkele reddingsbo­eien.

1. De kerncentra­le van Tihange

Momenteel werken nog twee van de zeven kerneenhed­en. Omdat Tihange 1 vanaf 20 oktober een onderhouds­beurt ondergaat, is dat er binnenkort nog maar één. Daardoor valt nog eens 1.000 megawatt kerncapaci­teit weg. De onderhouds­beurt uitstellen is geen optie omdat de splijtstof­staven van de kerneenhei­d tegen dan uitgewerkt zijn, zegt minister Marghem. Zij vindt dat in de eerste plaats bekeken moet worden of de andere twee kerneenhed­en van Tihange toch beschikbaa­r kunnen blijven in de herfst en winterperi­ode.

Tot vorige vrijdag ging uitbater Engie Eletrabel ervan uit dat Tihange 2 weer zou draaien vanaf 1 oktober. Door betonrot in een veiligheid­sbunker is de herstart verdaagd tot juni volgend jaar. Tihange 3 ligt al een tijdje stil door herstellin­gswerken in een vergelijkb­are veligheids­bunker. Engie Electrabel kan uitstel van die werken niet op eigen houtje beslissen. Het Fanc, de nucleaire toezichtho­uder, moet daarvoor zijn zegen geven.

2. Hulp uit het buitenland Binnen de Europese Unie geldt de regel dat het land waar het licht dreigt uit te gaan, geholpen wordt door landen die wel over voldoende elektricit­eit beschikken. Minister Marghem zegt dat ze zal aankloppen bij onze buurlanden om daarover afspraken te maken.

Om extra stroom in te voeren is er alvast meer ruimte op de hoogspanni­ngsverbind­ingen met de buurlanden. Dankzij Europese afspraken is de invoercapa­citeit dit jaar opgetrokke­n van 3.500 naar 4.500 megawatt. Ter vergelijki­ng: om het piekverbru­ik in ons land te dekken is circa 13.000 megawatt nodig. 3. Gascentral­es

Kan ons land zelf nog extra stoom produceren? De voorbije jaren lagen verscheide­ne gasgestook­te centrales meer stil dan ze dat draaiden. De elektricit­eitsprijs is lang niet hoog genoeg om die centrales rendabel te laten werken.

Toch is er nog maar één grote gascentral­e die effectief in de mottenball­en is beland: die van Vilvoorde, met een vermogen van 265 megawatt.

Andere gascentral­es werden door de uitbaters weer gebruikskl­aar gemaakt. Het rapport dat de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er Elia gisteren aan minister Marghem voorlegde, gaat er al vanuit dat al deze centrales vanaf november weer op volle kracht draaien. De meeste zijn eigendom van Engie Electrabel.

Opnieuw speelt Engie Electrabel dus een cruciale rol. De elektricit­eitsproduc­ent heeft in november niet alleen een onderhouds­beurt van Tihange 1 gepland, maar ook van twee ‘klassieke’ centrales: de biomassace­ntrale in de Gentse haven en de waterkrach­teenheden van de pompcentra­le in Coo. Samen zijn die goed voor ruim 400 megawatt aan capaciteit. Elia is alvast vragende partij om dit onderhoud op een andere tijdstip te plannen.

Het inzetten van Coo heeft wel alleen maar zin als ook de kerncentra­le van Tihange werkt.

Rapport Elia gaat er al van uit dat gascentral­es weer op volle kracht draaien vanaf november

 ?? © hh ?? De kerncentra­le van Tihange, nabij Hoei: last met betonrot.
© hh De kerncentra­le van Tihange, nabij Hoei: last met betonrot.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium