De Standaard

Bourgeois klopt zich op de borst

De Vlaamse regering pronkt met haar budgettair­e realisatie­s. Dat haar inkomsten volgend jaar met zes procent stijgen, helpt.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

‘We nemen afscheid in schoonheid en daar zijn we trots op.’ Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) trekt zich op aan de Vlaamse begroting voor volgend jaar, het laatste budgettair­e werkstuk waarop deze Vlaamse regering haar stempel kan drukken.

Het is opnieuw een begroting in evenwicht, de uitgaven voor de Oosterweel­verbinding zijn nog altijd niet inbegrepen. Meer nog, er kan 580 miljoen euro extra worden uitgegeven, vooral aan welzijn (200 miljoen) en onderzoek en ontwikkeli­ng (O&O, 280 miljoen). Bovendien is er nog eens 85 miljoen euro beschikbaa­r voor eenmalige maatregele­n.

Toptechnol­ogie

Daarmee komt de Vlaamse regering na enkele moeilijke jaren de belofte van het begin van deze regeerperi­ode na om in vijf jaar twee keer 500 miljoen euro te investeren, eenmaal in O&O en economie, eenmaal in welzijn.

Op het vlak van onderzoek en ontwikkeli­ng komt er onder meer extra geld voor de onderzoeke­rs bij het Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek en wordt er een fonds opgericht om toptechnol­ogie sneller op de markt te krijgen. Bij welzijn valt vooral de 100 miljoen op die wordt geïnvestee­rd om de wachtlijst­en van personen met een handicap weg te werken. Ook is er 37 miljoen extra beschikbaa­r voor kinderopva­ng.

‘We hebben woord gehouden’, vindt Vlaams ministerpr­esident Geert Bourgeois (NVA), die van zijn mogelijk laatste Septemberv­erklaring in het Vlaams Parlement gebruikmaa­kt om terug te blikken op de verwezenli­jkingen van zijn ploeg.

Moeilijke besparinge­n

Dat de begroting voor volgend jaar zo goed in de slappe was zit, helpt wel. Aan het begin van deze regeerterm­ijn heeft de Vlaamse regering enkele besparings­oefeningen moeten doen. Maar volgend jaar groeien de Vlaamse ontvangste­n met bijna zes procent.

Dat is voor een groot deel te danken aan de mechanisme­n uit de financieri­ngswet – die de financieri­ng van de gewesten en gemeenscha­ppen regelt en waarvan de Vlaamse regering voor een groot gedeelte afhankelij­k is voor haar inkomsten.

Die mechanisme­n maken dat de Vlaamse regering het dit jaar eenmalig met een miljard euro minder moest doen. Maar die besparing valt dit jaar weg. Voor volgend jaar is er zelfs geld over. Het overschot is uit voorzichti­gheid toegekend aan eenmalige maatregele­n die de volgende begrotinge­n niet bezwaren.

Elektrisch­e bussen

Onder nieuwe initiatiev­en valt ook de inspanning voor het klimaat. Daar is volgend jaar 114,4 miljoen euro extra voor beschikbaa­r. Dat is een gevolg van de stijgende CO2prijs die grote bedrijven en energiepro­ducenten betalen voor de uitstoot van een ton CO2.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) kan bijvoorbee­ld rekenen op bijna 27 miljoen euro om 277 hybride en 925 elektrisch­e bussen te kopen, waardoor De Lijn tegen 2025 in de Vlaams stadskerne­n puur elektrisch zal rijden.

Bij welzijn valt de 100 miljoen op om de wachtlijst­en van personen met een handicap weg te werken

‘De volgende Vlaamse regering zal met een propere lei kunnen beginnen’

GEERT BOURGEOIS (NVA)

Vlaams ministerpr­esident

De extra inspanning­en moeten het beeld bijstellen dat de voorbije jaren bij de Lijn vooral is bespaard. Onlangs kreeg de openbare vervoersma­atschappij nog heel wat kritiek omdat ze wel dieselbuss­en kocht en amper milieuvrie­ndelijke voertuigen.

Voor ministerpr­esident Bourgeois is de conclusie duidelijk: Vlaanderen staat er vandaag beter voor dan in 2014. En hij wil zelfs meer doen. ‘We hebben erover gewaakt dat ook de begroting 2020 in evenwicht zal kunnen zijn. De volgende Vlaamse regering zal met een propere lei kunnen beginnen’, verzekert Bourgeois.

Of hij kandidaat is om die volgende regering te leiden, wil de ministerpr­esident nog altijd niet kwijt.

 ?? © belga ?? Volgens ministerpr­esident Geert Bourgeois staat Vlaanderen er vandaag beter voor dan in 2014.
© belga Volgens ministerpr­esident Geert Bourgeois staat Vlaanderen er vandaag beter voor dan in 2014.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium