De Standaard

De karavaan

Islam

- Met bijdragen van JanFrederi­k Abbeloos

De Hasseltse NVAkandida­te Shakila Kismat deelde gisteren op Facebook de boodschap ‘Geen islam in ons land, dat ze allemaal naar hun eigen land gaan’. Dit naar aanleiding van de discussie over een mogelijke islamschoo­l in Genk.

Lijsttrekk­er Steven Vandeput heeft Kismat op het matje geroepen. ‘Uiteraard is dit niet de mening van de partij. Wij staan voor vrijheid van geloof en godsdienst’, zegt Vandeput.

De kandidate is zelf ook ge schrokken van de ophef en heeft haar excuses aangeboden via Facebook. Ze blijft kandidate voor de NVA in Hasselt, want de kieslijste­n zijn wettelijk afgesloten.

Ook in Wallonië zijn de kieslijste­n afgeklopt. Er zijn 19.537 kandidaten op 1.043 lijsten. En er zijn nog minder lokale vrouwelijk­e lijsttrekk­ers dan in Vlaanderen of Brussel, namelijk slechts 22,5 procent. De jongste kandidaat wordt pas 18 op de dag van de verkiezing­en zelf. De oudste is 94.

In zes Waalse gemeenten komt er maar één partij op. Toch moeten de inwoners er – in tegenstell­ing tot het Vlaamse Zuienkerke – wel naar de stembus voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. In Wallonië is het zo dat de kandidaat met de meeste voorkeurst­emmen van de grootste partij binnen de nieuwe meerderhei­d, automatisc­h burgemeest­er wordt. De populairst­e krijgt dus de sjerp.

1 lijst, toch verkiezing­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium