De Standaard

Nu ook al plastic in compost

Er belandt plastic in het gftafval. Binnenkort mogen theezakjes daar ook niet meer in. ‘Die bevatten steeds meer kunststof.’

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT PLASTIC TOM YSEBAERT

‘De burgers gooien te veel rotzooi in het gftafval.’ In een reportage van de NoordHolla­ndse omroep NH Nieuws raapt een ontstemde landbouwer Jasper Roubos in geen tijd een handvol stukjes plastic op als hij over zijn akker loopt. Die rommel werd samen met compost uitgestroo­id. Compost dat gemaakt wordt van onder meer het groente, fruit en tuinafval (gft).

Dat wordt ook in Vlaanderen bij de burger opgehaald. Kampen we met hetzelfde probleem? Vlaco, de vzw die de kwaliteit in de 45 composteri­ngsinstall­aties bewaakt, bevestigt dat er ook bij ons in het gft dingen zitten die er niet in thuishoren. Behalve plastic ook glas, metaal – denk aan aardappelm­esjes – of touw.

De norm is 0,5 procent onzuiverhe­den, of 5 gram per kilogram compost. ‘We zitten daar tien keer onder voor groencompo­st dat op het containerp­ark wordt verzameld, en vier keer voor gftcompost dat thuis wordt opgehaald’, laat coördinato­r Kristel Vandenbroe­k van Vlaco weten.

Dat onze noorderbur­en nu met een pro bleem zitten, schrijft Vandenbroe­k toe aan de verhoogde prijs voor de verwerking van restafval, wat een verschuivi­ng naar het gft in de hand heeft gewerkt.

In Vlaanderen is het aantal onzuiverhe­den in het gft al jaren stabiel. De invoering van hogere tarieven of duurdere restafvalz­akken laat zich niet echt voelen in de gftbakken. Er wordt 268.000 ton gftafval per jaar aan huis opgehaald.

Blaas chipszakje­s eruit

Composteri­ngsinstall­aties halen er standaard onzuiverhe­den uit via zeven, magneten (metaal) of windshifti­ng. Dat laatste is bedoeld voor plastic, dat lichter is en er als het ware uitgeblaze­n wordt.

Chipszakje­s treffen ze ook geregeld aan, net als het plastic waarin fruit of groente gewikkeld is. Nog een vervelende bron van verontrein­iging zijn de stickertje­s die op veel fruit kleven. ‘Die zijn er met geen enkele methode uit te vissen en ontsieren het eindproduc­t’, zegt Vandenbroe­k. ‘Er zijn al pogingen gedaan om die afbreekbaa­r te maken, maar tot nu zonder succes.’ Minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) wil ze verbieden.

Meer bioafbreek­baar plastic gebruiken, vindt Vandenbroe­k voorlopig geen optie. Er is afbreekbaa­r plastic, maar er bestaat ook bioplastic dat niet afbreekbaa­r is. ‘Dat onderschei­d valt niet uit te leggen aan de consument. Om het risico op contaminat­ie met ongewenst plastic klein te houden, zeggen we: doe maar in het restafval. Niet om een technische, maar om een communicat­ieve reden. Als er “OK Home Compost” op staat mag het wel in je eigen composthoo­p.’

Toch ziet de Vlacocoörd­inator wel nog mogelijkhe­den. ‘De dag dat alle zakjes in de fruit en groenteafd­eling in de winkel composteer­baar zijn, kunnen we ze toelaten in het gft. Maar dat is helaas nog niet het geval.’

Vanaf 1 januari 2019 komt er een nieuwe sorteerboo­dschap rond het gft. Dierlijke etensreste­n van kaas, eieren, vlees en vis zijn weer toegelaten, nadat ze in 2002 waren gebannen als gevolg van de gekkekoeie­nziekte.

Koffiepads en koffiefilt­ers

Theezakjes zullen er niet meer in mogen, want die bevatten ook almaar vaker kunststof. Koffiepads zijn evenzeer taboe. Klassieke papieren koffiefilt­ers mogen nog wel.

‘Eenvoudig is dat allemaal niet,’ geeft Vandenbroe­k toe, ‘maar wij willen de kringloop zo zuiver mogelijk houden. Omdat scheiding aan de bron cruciaal is, blijft de rol van de burger de belangrijk­ste factor om het compost beter te maken.’

Het compost gaat naar de landbouw, naar gemeentebe­sturen en naar de particulie­r, rechtstree­ks of via de tuinman. Er zit er ook heel wat in potgrond.

Zelfs de stickertje­s die op veel fruit kleven, zijn een vervelende bron van verontrein­iging

 ?? © hh ?? Behalve plastic zit ook vaak glas, metaal of touw in het gft. Lastig voor een composteri­ngsinstall­atie, natuurlijk.
© hh Behalve plastic zit ook vaak glas, metaal of touw in het gft. Lastig voor een composteri­ngsinstall­atie, natuurlijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium