De Standaard

Ook tweede dader mag af en toe uit cel

-

Hassan Iasir (42), een van de daders van de moord op politieage­nte Kitty Van Nieuwenhuy­sen, heeft al zeker vijf keer kortstondi­g de gevangenis mogen verlaten. Toch werd zijn aanvraag voor beperkte detentie gisteren geweigerd.

Na de moord op de agente, in 2007, kreeg Iasir dertig jaar gevangenis­straf, net als Nourredine Cheikhni (41), die voordien tijdens een homejackin­g schoot op Ismaël Sacoor, en de derde dader, Galip Kurum (40), die het dodelijke schot op Van Nieuwenhuy­sen afvuurde.

Afgelopen weekend raakte bekend dat Cheikni na tien jaar in de gevangenis zijn celstraf met een enkelband mag uitzitten. Tot frustratie van de politievak­bonden en de families Van Nieuwenhuy­sen en Sacoor.

Met Hassan Iasir zal het niet zo’n vaart lopen. Gisteren werd zijn aanvraag voor beperkte detentie geweigerd door de Luikse strafuitvo­eringsrech­tbank, is vernomen uit goede bron.

Iasir hoopte overdag de gevangenis te kunnen verlaten om werk en gepaste begeleidin­g te kunnen zoeken. Ook een enkelband komt er voorlopig niet. Wel heeft hij volgens onze informatie de voorbije maanden al minstens vijf keer de gevangenis van MarcheenFa­menne verlaten om aan zijn reclasseri­ngsplan te kunnen werken. Telkens is dat vlekkeloos verlopen, luidt het.

Schutter Galip Kurum diende nog geen aanvraag in bij de strafuitvo­eringsrech­tbank. Hij maakt nog geen kans op een soepeler strafregim­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium