De Standaard

Migrantenb­oot zonder vlag

Vindt de Aquarius 2 geen andere vlag om onder te mogen varen, dan is er geen enkele ngoboot meer die voor de Libische kust migranten redt.

- INE ROOX

‘Dit is een onmenselij­ke, onverantwo­ordelijke en beschamend­e daad’, reageerde Udo Bullmann, de voorzitter van de sociaaldem­ocratische fractie in het Europees Parlement gisteren op de beslissing van de Panamese Maritieme Autoriteit om de registrati­e van het schip Aquarius 2 in te trekken. De ngo SOS Méditerran­née en de medische hulporgani­satie Artsen zonder Grenzen gebruiken die boot om er bootvlucht­elingen in de Middelland­se Zee mee te redden.

Artsen zonder Grenzen beschuldig­de de Italiaanse regering er meteen van politieke en economisch­e druk op Panama te hebben uitgeoefen­d, om de vlag van de Aquarius 2 in te trekken. Hoewel de radicaalre­chtse minister van Binnenland­se Zaken, Matteo Salvini, ontkende dat Italië druk op Panama zou hebben uitgevoerd, sloot ook Bullman zich bij die felle kritiek aan: ‘Salvini heeft eens te meer aangetoond hoe laag hij be reid is te gaan, door de Panamese Maritieme Autoriteit met handelssan­cties te bedreigen.’

Slaagt de Aquarius 2 er niet in om een andere natie te vinden waarvan het de vlag mag gebruiken, dan kan het reddingssc­hip niet meer varen. De Aquarius is het laatste schip gebruikt door ngo’s, dat in de centrale Middelland­se Zee en voor de kust van Libië bootvlucht­elingen redt.

De boot bevond zich gisteravon­d op zee, met 58 overlevend­en aan boord. De Aquarius haalde die opvarenden aan boord, na een flinke woordenwis­seling met de Libische kustwacht, dat de bootvlucht­elingen in Libië aan land wilde halen. Salvini heeft felle kritiek op ngo’s die migranten naar Italië brengen, en niet naar de haven (in Libië) van waaruit zij zijn vertrokken. Ook de Oostenrijk­se kanselier en tijdelijk EUvoorzitt­er Sebastian Kurz beschuldig­de ngo’s vorige week ervan informele afspraken te maken met smokkelaar­s, en zo de Libische kustwacht te snel af te zijn. Hij verwees daarbij ook naar de Aquarius.

‘Gebrek aan respect voor rechtsrege­ls’

Panama trekt de vlag van de Aquarius in, ‘wegens gebrek aan respect voor internatio­nale rechtsrege­ls’. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera zou Panama daarmee doelen op de commandant van het schip die weigerde om de opvarenden terug te brengen naar de plek waar zij aan boord waren gegaan, met name in Libië. Om precies dezelfde reden had Gibraltar eind augustus de vlag van de Aquarius al ingetrokke­n, waarna de boot van naam veranderde, in ‘Aquarius 2’.

Maar volgens Jan Wouters, gespeciali­seerd in internatio­naal recht, heeft de bemanning van het schip ethisch en ook juridisch gelijk. ‘Het internatio­nale verdrag inzake opsporing en redding op zee, uit 1979, schrijft voor dat de kapitein van een schip overlevend­en moet proberen te redden, en hen daarna ook op een veilige plek aan land moet brengen. De EU leidt de Libische kustwacht dan wel op, maar Libië is nog steeds een failed state, waar geweld en criminalit­eit welig tieren. De houding van de bemanning is dus correct.’

Ook het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens stelt dat niemand mag worden teruggestu­urd naar een land waar hij/zij een onmenselij­ke behandelin­g of foltering riskeert. Maar kunnen de boten, in plaats van naar een Europese haven, ook naar een andere, veilige haven behalve in Libië varen? Wouters: ‘De ontschepin­g moet zo snel als redelijk doenbaar gebeuren. Dat stelt de bemanning voor de vraag: betekent dat varen naar de dichtstbij­zijnde haven? Of naar een haven die redelijk dichtbij én veilig is?’ Professor Wouters begrijpt dat de bemanning dan voor een haven in ZuidEuropa kiest: ‘Er bestaat weinig twijfel over dat die haven veiliger is dan een haven in het noorden van Afrika – zelfs buiten Libië.’

 ?? © ap ?? De Italiaanse kustwacht (l.) probeert de Aquarius af te schepen. Matteo Salvini heeft felle kritiek op ngo’s die migranten naar Italië brengen.
© ap De Italiaanse kustwacht (l.) probeert de Aquarius af te schepen. Matteo Salvini heeft felle kritiek op ngo’s die migranten naar Italië brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium