De Standaard

Nooit stond Rod Rosenstein zo onder druk

- © afp

Stapt hij op, of krijgt hij zijn ontslag? Politiek Amerika in Washington draaide gisterocht­end helemaal dol door de geruchtenm­olen over het lot van Rod Rosenstein, de Amerikaans­e viceminist­er van Justitie. Hoewel meerdere Amerikaans­e media meldden dat Rosenstein na maandag geen viceminist­er van Justitie meer zou zijn, is hij dat, vooralsnog, nog steeds. Rosenstein had maandag een gesprek met president Donald Trump in het Witte Huis, waar besloten werd geen overhaaste beslissing­en te nemen. De twee maken hun gesprek donderdag af, nadat Trump teruggekee­rd is van de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties, in New York. Al blijft Rosenstein in elk geval tot dan op post, nooit eerder stond zijn positie zo sterk onder druk.

Rosenstein­s vertrek of ontslag is een belangrijk politiek feit, omdat het sowieso een weerslag zal hebben op president Trump en op het Ruslandond­erzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Die is door Rosenstein benoemd. Mueller onderzoekt of Rusland de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en beïnvloedd­e, en of Trumps campagnete­am met het Kremlin meewerkte. De speciale aanklager rapporteer­t over zijn onderzoek aan Rosenstein, nadat diens baas, minister van Justitie Jeff Sessions, zich van dat onderzoek heeft gewraakt. Trump neemt het Sessions – een Trumpaanha­nger van het eerste uur – ontzettend kwalijk, allicht in de veronderst­elling dat Ses– sions de aanklager meer onder controle zou hebben gehouden. Maar Rod Rosenstein laat aanklager Mueller dat hoogst gevoelige onderzoek in alle vrijheid voeren.

Donderdag wordt ook een belangrijk­e dag voor Brett Kavanaugh, Trumps genomineer­de rechter voor het Hooggerech­tshof. Die dag getuigt zowel Kava– naugh als een Californis­che universite­itsdocente die hem beschuldig­t van aanranding, in de senaatscom­missie Justitie. Gisteren dook nog een tweede vrouw op die Kavanaugh beschuldig­t van ongewenste intimiteit­en. Rod Rosenstein.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium