De Standaard

Daten zoals in 1991

-

O p 1 februari bestaat VTM dertig jaar. De symbolisch­e stripper die dan uit die verjaardag­staart springt, is Blind date, de moeder aller Vlaamse datingprog­ramma’s die vanaf 1991 op de zender liep met Ingeborg. Singles tussen 18 en 88 kunnen zich nu inschrijve­n voor een nieuwe versie van het programma.

Blind date heeft altijd al geflirt met de grenzen van uitlachtv. Er was die keer dat een kandidate zo wild danste dat haar blote borst uit haar topje floepte. Even legendaris­ch was het antwoord van kandidate Leentje op de vraag wat haar motto was. ‘Mijn moto? Dat is een droom van mij.’ ‘Blunders’ die allemaal in scène gezet waren, gaf Ingeborg in 2012 toe op Qmusic.

Als Blind date opnieuw een publiek vindt, zal de verleiding van de nostalgief­actor komen. Het begindeunt­je, de trap, de spelformul­e, de wegschuive­nde wand, het zwaaiende koppeltje bovenaan de trap, het reisje achteraf: ze keren allemaal terug.

Maar niet Ingeborg. Hèhè. Zij runt tegenwoord­ig een centrum voor meditatie en yoga. Nathalie Meskens wordt de nieuwe gastvrouw. Worden ook geschrapt: de gescripte grapjes en antwoorden. Blind date versie 2019 moet ‘spontaan’ en ‘eigentijds’ zijn, benadrukt VTM.

Het is afwachten of Blind date de Tindergene­ratie nog kan opwinden. Datingprog­ramma’s zijn immers een pak extremer geworden sinds Ingeborg Vlaanderen aan een lief hielp. In Dating naked op Vijf wordt er zonder kleren aan geflirt, Temptation Island koppelt mensen die al een relatie hebben. In Matchmaker­s, het Vierprogra­mma met Jani Kazaltzis als koppelaar, hadden de kandidaten zelfs niet eens door dat ze aan het daten waren. In Blind getrouwd op VTM wordt er al getrouwd nog voor er gedatet wordt.

Blind date zat vol getelefone­erde flauwe grapjes en seksuele toespeling­en op rijm. Maar vergeleken met de datingprog­ramma’s die intussen de revue passeerden, is de stripper maar een non.

 ??  ?? Kan ‘Blind date’ de Tindergene­ratie nog opwinden?
Kan ‘Blind date’ de Tindergene­ratie nog opwinden?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium