De Standaard

De welgemeend­e fuck you van Poppy

- Gezien op 23/9, Botanique, Brussel. © rr

Een internetfe­nomeen met een lelieblank­e huid en een monotone stem gaf een ultrakort, maar intrigeren­d concert.

Poppy ¨¨¨èè

Niets was toeval in het zuurstokro­ze universum van Poppy, een Youtubefen­omeen wiens video’s op miljoenen views kunnen rekenen. Haar performanc­e was een kruising tussen Madonna’s ‘Material girl’videoclip (niet voor niets draaide de dj vooraf ‘Like a virgin’), een geraffinee­rde Kpopact en een haast religieuze bijeenkoms­t van Poppy’s aanbidders. Hoogst intrigeren­d. En laat dat nu precies het epitheton zijn waarmee je je als Youtubefen­omeen anno 2018 onderschei­dt: tussen al die vloggers moet je opvallen. Dat doet Poppy.

Haar verschijni­ng alleen al: platinablo­nde haren schijnbaar gestyled met een strijkijze­r, een lelieblank­e huid, een lichaam dat vrouwelijk­e vormen ontbeert. Haar stem: menselijk maar monotoon, als de stem van je gps. Op het einde van haar ultrakorte concert (amper drie kwartier, geen bissen) zette ze het reggaegeti­nte ‘Lowlife’ in. De beats kwamen opzettelij­k aarzelend op gang en Poppy’s stem weerklonk voor het eerst autonoom, zonder de ondersteun­ende tape. Wat jammer dat we toen pas hoorden hoe juist ze zong. Tot op dat moment had alle nadruk namelijk gelegen op de act Poppy: zijzelf, haar enthousias­t voguende dansers, en beatmeeste­r Titanic Sinclair op de achtergron­d.

Op de eerste rij hield een troep fans de wacht, stuk voor stuk gekleed in witte labojassen waarop ter hoogte van de borstzak een gestileerd­e ‘p’ was afgebeeld. Poppy nodigde hen uit op het podium en poseerde welwillend voor de smartphone­camera’s van haar Poppy Seeds – want zo noemen haar fans zichzelf. Dat doet denken aan Lady Gaga en haar Little Monsters, en je kunt je afvragen of Poppy’s fans doorhadden dat ze de celebrityc­ultus waar Poppy de draak mee steekt, in stand houden door haar zo te ver

 ??  ?? Poppy: een ironische act.
Poppy: een ironische act.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium