De Standaard

Bloot slaat dood

- Rene Eller Aimé Claeys, Tijmen Govaerts, Joke Devynck (90 min) RUBEN AERTS

Wij ¨¨èèè

Van: Met:

Op een brug over een drukke autoweg gaan vier jonge meisjesrok­ken omhoog. Beneden wijkt een wagen af van zijn baanvak en nog geen tel later is de chaos compleet. De dag erop kopt de krant: ‘Grootste ongeval in

15 jaar’. ‘Hé jongens, we staan op de voorpagina.’

Zonder schaamte of moreel besef is de verveling van acht adolescent­en in een dorp nabij de grens met Nederland. Ze gaan de gevestigde preutsheid te lijf in wat uitdraait op een zomer zonder grenzen.

Met Wij verfilmt de Nederlande­r Rene Eller de gelijknami­ge, scabreuze roman uit 2009 van de Vlaamse schrijver Elvis Peeters. Een overwinnin­g op de letteren is dat niet. De film zoekt in alledaagse situaties naar een diepgewort­elde lusteloosh­eid in de leefwereld van jongeren. Maar telkens weer voelt het gespeeld wanneer ze ongedwonge­n willen zijn.

De jongeren doen het met elkaar, met iedereen en alles wat ze maar kunnen vinden. Porno, prostituti­e of pertinente chantage, geen plan is hen een brug te ver. En wat gebeurt het allemaal zo verdomd achteloos.

Ellers scenario legt hen echter aan de lopende band pathetisch­e zinnen in de mond, stroef en hopeloos voorgeform­uleerd. Daarop heb ben ze vast moeten blokken. In een potsierlij­ke voiceover laat hij vier van hen aan het woord over de maanden die hun leven voorgoed veranderde­n. Iemand zegt: ‘Het was seks die gloeide als de zomer op on ze wangen. De hormonen spoten uit

onze oren.’ Wel, onze tenen krulden zich een ongeluk.

De Nederlande­r wil zeker zijn dat u gechoqueer­d de zaal verlaat en zet daartoe al vroeg de blote middelen in: met een snelle closeup van een flink doorbloede piemel en een stel getrimde vrouwenlip­pen maakt hij hun hedonisme expliciet. Maar het voegt niks toe, en dus voelt het goedkoop.

De jonge cast verdient evenwel alle lof. Hoewel het ondermaats­e materiaal geen cadeau is, bespeur je talent. Tijmen Govaerts, die Simon speelt, zal dat straks opnieuw tonen in Girl van Lukas Dhont. Een acteur als Axel Daeseleire weet zich in een ondankbaar karikatuur geduwd.

Anderhalf jaar geleden schudde Fien Troch haar krachttoer Home

ons nog bruusk door elkaar. Moes ten we ons zorgen maken om onze jongeren? Wij begeeft zich op datzelfde vaarwater. Op papier heeft het alles om u ontsteld de zaal te doen verlaten. Gebaseerd op ware verhalen, boodschapt het nog aan het begin. Het voelt echter als fictie. Niet omdat we weigeren in te zien dat het zo kan lopen, maar omdat we deze film niet geloven.

 ?? © rr ?? De cast is beter dan de film.
© rr De cast is beter dan de film.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium