De Standaard

Ook Roundup bezorgt bijen buikpijn

- HILDE VAN DEN EYNDE

De onkruidver­delger glyfosaat tast de darmflora van honingbije­n aan.

Van neonicotin­oïden wisten we het al zeker: deze populaire klasse pesticiden kan fataal zijn voor bijen. De gifstoffen komen via stuifmeel en nectar van bespoten planten in de bijenkorf terecht en remmen daar de vruchtbaar­heid van de koningin. Werksters die met het gif in contact komen, boeten aan werkkracht in en gaan voortijdig dood.

Maar ook glyfosaat, dat andere onder verdenking staande pesticide, zou indirect bijdragen aan de neergang van bijenvolke­n die al decennia bezig is, melden onderzoeke­rs van de universite­it van Texas deze week in het blad Proceeding­s of the National Academy of Sciences.

Honingbije­n die worden blootgeste­ld aan glyfosaat, bekend van de onkruidver­delger Roundup, spelen een deel van de gunstige bacteriefl­ora uit hun darmkanaal kwijt, leert dat onderzoek. Dat lijkt ze vatbaarder te maken voor infecties door schadelijk­e bacteriën.

De onderzoeke­rs denken dat het gebruik van glyfosaat daarmee bijdraagt aan de neergang van honingbije­n en wilde bijen over de hele wereld. ‘Vandaag staat in de bijsluiter­s van glyfosaath­oudende onkruidver­delgers niks over hun effect op bijen’, zegt Erick Motta, die de studie leidde, in een persberich­t. ‘Producente­n gaan ervan uit dat bijen er geen schade van ondervinde­n. Onze studie toont aan dat dat wél het geval is.’ Omdat glyfosaat zich chemisch bindt aan een eiwit dat enkel bij planten en bacteriën voorkomt, was de aanname dat het product onschadeli­jk zou zijn voor mens en dier. Daar zijn inmiddels grote vraagteken­s bij te plaatsen. Een rechtbank in Californië bepaalde deze zomer dat Roundup de oorzaak is geweest van kanker bij een schoolconc­iërge, die jarenlang met het pesticide had gewerkt. En de studie uit Texas geeft aan dat het bestrijdin­gsmiddel via de omweg van de darmflora ook schadelijk kan zijn voor honingbije­n.

Van de acht voornaamst­e ‘nuttige’ bacteriën in de bijendarm gingen er vier achteruit na contact met glyfosaat. Het hardst getroffen werd de Snodgrasse­lla alvi, een bacterie die bijen helpt om voedsel te verteren en ziekteverw­ekkers op afstand te houden. Bijen met een verstoorde darmflora vielen makkelijke­r ten prooi aan infecties met de bacterie Serratia marcescens dan bijen met een ongeschond­en darmflora.

Glyfosaath­oudende pesticiden mogen eerdaags niet meer worden verkocht aan particulie­ren in ons land, omdat wordt vermoed dat ze kankerverw­ekkend zijn. Landbouwer­s en tuinaannem­ers mogen de producten wel blijven aankopen en gebruiken.

Ook voor neonicotin­oïden geldt een verbod op particulie­r, maar nog niet op profession­eel gebruik. Ze behoren voor landbouwer­s nog steeds bij de populairst­e pesticiden, ondanks een voorgenome­n gebruiksve­rbod in de EU op het gebruik van drie van de meest voorkomend­e preparaten. Eind dit jaar zou dat verbod van kracht moeten worden, maar diverse landen, waaronder België, hebben voor de landbouwse­ctor om uitstel verzocht.

Van de acht voornaamst­e ‘nuttige’ bacteriën in de bijendarm gingen er vier achteruit na contact met glyfosaat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium