De Standaard

‘We zijn te veel met onszelf bezig’

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © afp

Duitse media zijn ongenadig voor de onmacht van Angela Merkel, na de nieuwe wending rond de exbaas van de staatsveil­igheid. De kanselier belooft beterschap.

Ze had ingezien dat ze zich vergist had, bekende Andrea Nahles (SPD) vrijdag. De topvrouw van de Duitse sociaaldem­ocraten eiste daarom dat de top van de regering zich het voorbije weekend opnieuw boog over het lot van HansGeorg Maassen.

Vorige dinsdag had ze nochtans het ontslag binnengeha­ald van de baas van de Duitse staatsveil­igheid, wegens zijn omstreden uitspraken na het geweld tegen buitenland­ers in het OostDuitse Chemnitz. Maar Nahles had in ruil ook ingestemd met de bevorderin­g van Maassen tot staatssecr­etaris, waardoor de man zelfs meer zou gaan verdienen.

Die vreemde combinatie van een afzetting gevolgd door een bevorderin­g moest beletten dat de regeringMe­rkel over de kwestie viel. Want Horst Seehofer, de CSUministe­r van Binnenland­se Zaken, bleef Maassen steunen.

Speciaal adviseur

Maar binnen de SPD botste dit compromis op onbegrip. En dus vergaderde­n Merkel, Nahles en Seehofer zondagavon­d opnieuw over het dossier en kwamen ze met een nieuw compromis voor de dag: Maassen wordt geen staatssecr­etaris maar speciaal adviseur voor Europese en internatio­nale kwesties van Seehofer. In die functie zal hij evenveel verdienen als in zijn vorige functie. Dit akkoord is volgens de Duitse kanselier Angela Merkel wel verdedigba­ar. De oplossing die ze vorige week samen met Seehofer en Nahles had uitgedokte­rd, ‘kon niet overtuigen’, gaf ze toe. ‘We waren te veel met onszelf bezig in plaats van met dat wat de mensen bezighoudt. Dat betreur ik.’

De regering zal zich vanaf nu concentrer­en op de belangrijk­e thema’s zoals de gezondheid­szorg, de digitalise­ring van de economie en de Brexit.

De Duitse kwaliteits­kranten laten geen spaander heel van Merkel en haar regering na het schouwspel van de voorbije week. ‘Het gevalMaass­en bewijst de slinkende macht van Merkel’, schrijft de Süddeutsch­e Zeitung. ‘Het is exemplaris­ch voor de incompeten­tie van de vierde regeringMe­rkel om problemen op te lossen.’ En de kanselier zelf ‘is nauwelijks nog te herkennen als regeringsl­eider’.

‘Hoe weinig feeling hebben de drie partijvoor­zitters voor de stemming in hun eigen partijen en vooral voor de burgers!’, stelde de Frankfurte­r Allgemeine vast. ‘De coalitie hangt aan een dunne draad.’ ‘De grote coalitie is mentaal opgebruikt, maar doet toch maar verder’, aldus Der Spiegel.

Geslepen messen

Ook Nahles, die pas in april voorzitter van de SPD werd, komt beschadigd uit de affaire. Haar bekentenis dat ze fout zat, kwam er pas toen binnen de partij gemor ontstond over de bevorderin­g van de ontslagen Maassen. De soap geeft voedsel aan de SPDpolitic­i die met lange tanden toetraden tot de Große Koalition of GroKo. ‘Dit toont aan hoe ontevreden de SPD met Nahles is’, aldus de Süddeutsch­e.

Hetzelfde geldt voor Horst Seehofer, die aan het hoofd staat van de Beierse zusterpart­ij van Merkels CDU. Hoe kan het dat iemand die volgens Merkel en Nahles niet langer voldoet als hoofd van de staatsveil­igheid, wél goed genoeg is om de minister van Binnenland­se Zaken te adviseren in Europese en internatio­nale kwesties?

Binnen de CSU worden de messen al geslepen met het oog op de deelstaatv­erkiezinge­n van 14 oktober, waarbij een historisch slechte uitslag voor de partij dreigt.

Veel CSUkiezers zijn niet gelukkig met het geruzie tussen Seehofer en Merkel en de harde toon die Seehofer in het migratiede­bat hanteert. Als de peilingen kloppen en de CSU onder de 40% zakt, lijkt het lot van de 69jarige Seehofer als partijleid­er alvast bezegeld.

‘Dit dossier is exemplaris­ch voor de incompeten­tie van de vierde regeringMe­rkel om problemen op te lossen’

SÜDDEUTSCH­E ZEITUNG

 ??  ?? De afzetting en bevorderin­g van Maassen moest beletten dat de regeringMe­rkel viel.
De afzetting en bevorderin­g van Maassen moest beletten dat de regeringMe­rkel viel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium