De Standaard

Nyrstar zinkt steeds sneller richting bodem

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De neerwaarts­e spiraal bij Nyrstar gaat almaar dieper. Gisteren zakte de koers van het aandeel op Euronext Brussel nog maar eens met 7,24 procent, tot 2,69 euro. De zoveelste klap voor wie centen heeft in de van oorsprong Belgische zinkverwer­ker – een nazaat van klassieker­s als Vielle Montagne, Union Minière en Umicore.

Vorige vrijdag deed een winstwaars­chuwing door het management de koers al met 36 procent omlaag duiken. Maar de malaise is veel ouder. Om de neergang in perspectie­f te plaatsen: sinds de piek van zijn beurskoers, in 2011, verloor Nyrstar al 85 procent van zijn waarde. Het bedrijf is vandaag nog slechts 294 miljoen euro waard – een schijntje in vergelijki­ng met zijn officiële schuldenbe­rg van 1,2 miljard euro.

Eind augustus daverde Nyrstar ook al op zijn grondveste­n, toen analisten van ABN Amro die schuldenbe­rg ‘zwaar onderschat’ noemden. Ze verwezen naar een truc met tussentijd­se betalingsk­redieten via hoofdaande­elhouder Trafigura. Die kredieten worden telkens net voor het einde van het kwartaal door Nyrstar terugbetaa­ld, met rente, zodat ze uit de officiële financiële rapporteri­ng blijven.

Voor de ‘pessimiste­n’ van ABN Amro was dat de aanleiding om het koersdoel voor Nyrstar in een ruk naar 1 euro te degraderen. Waarop een wellesniet­eswedstrij­d losbarstte tussen analisten en in de media over de over levingskan­sen van Nyrstar.

De ‘optimisten’ hielden zich vast aan de hoop dat het beetje bij beetje de goede kant zou uitgaan met de operatione­le bedrijfsre­sultaten. Die verbeterin­g is er, maar ze gaat niet snel genoeg om de schuldenla­st de baas te blijven. Het management geeft toe dat de zinkprijze­n lager zijn dan verwacht, net als de verhoopte winst.

De optimisten van een maand geleden hebben nu hun mening bijgesteld. In de voorbije dagen hebben zes analisten hun koersdoel met ongeveer de helft verlaagd, in een vork van 2,8 tot 4 euro.

Uiterlijk in september 2019, over twaalf maanden, weten we of Nyrstar dit zal overleven. Dan moet het zinkbedrij­f een obligatie ter waarde van 350 miljoen euro herfinanci­eren. Aan de huidige gang van zaken – het ratingbure­au Moody’s heeft Nyrstarpap­ier tot rommel verlaagd – lijkt er niet veel kans op een klassieke herfinanci­ering, via een nieuwe obligatie. Als het bedrijf een beroep moet doen op dure overbruggi­ngskrediet­en, wordt het een vogel voor de kat.

Het huidige management heeft de schuldenbe­rg niet gemaakt. Die erfenis heeft Nyrstar te danken aan het megalomane plan van oudceo Roland Junck om van de zinkverwer­ker ook een wereldwijd­e mijnuitbat­er te maken. Het is een catastrofe geworden. Alle mijnen zijn met zwaar verlies weer de deur uit en het gat in de portefeuil­le geraakt niet gedicht.

Het licht bij Nyrstar is nog niet definitief uit. Maar de pessimiste­n zijn wel hun gelijk aan het krijgen.

In de voorbije dagen hebben zes analisten hun koersdoel met ongeveer de helft verlaagd

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium