De Standaard

Worden jongeren uit de vastgoedma­rkt geduwd?

Vastgoed wordt nog altijd duurder. Door babyboomer­s die jongelui uit de markt prijzen, stelt Immotheker. Klopt niet, zegt Febelfin.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

Neen, vastgoed is in ons land niet te duur. De Confederat­ie Bouw was snel met die reactie op uitspraken van Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank. Die stelde dat de residentië­le vastgoedma­rkt 7 procent overgewaar­deerd is in prijs. De bouwsector haastte zich om elk idee van een vastgoedze­epbel de kop in te drukken.

‘De vastgoedma­rkt is gezond en vertoont geen abnormaal prijsnivea­u’, klonk het. Een huis bouwen zou tussen 2008 en 2017 ‘slechts’ 12 procent duurder zijn geworden. ‘Dat is minder dan de inflatie, en veel minder dan de prijsevolu­tie van huizen (+25 procent) en appartemen­ten (+30 procent).’

Investerin­gsvastgoed

Ondanks maatregele­n, zoals de hervorming van het registrati­erecht, waarbij er één tarief van 7 procent werd ingevoerd, blijven de vastgoedpr­ijzen stijgen. Het statistiek­bureau Statbel zag de vastgoedpr­ijzen in het tweede kwartaal van dit jaar nog met 3,8 procent stijgen. In het eerste kwartaal gingen ze met 2,5 procent omhoog.

Volgens John Romain van het makelaarsb­ureau Immotheker is de verklaring eenvoudig: babyboomer­s met geld, op zoek naar een investerin­g. ‘Zij hebben geld liggen, en het spaarboekj­e brengt amper wat op. Dus rest nog de beurs, of vastgoed.’ Steeds vaker kiezen zij voor dat laatste, in de vorm van een tweede verblijf om te verhuren. ‘Zo zetten ze de vastgoedma­rkt onder druk. Ze drijven de prijs omhoog.’

Komt nog bij dat de Nationale Immotheker zag het aandeel Bank de banken aanmaant om niet meer dan 80 procent van de waarde van een woning te ontlenen. ‘Dat wil vaak zeggen dat jongeren en alleenstaa­nden in de kou blijven staan.’ Die kunnen een substantië­le eigen inbreng, in tegenstell­ing tot oudere generaties, minder makkelijk ophoesten.

Cijfers die Immotheker zelf vergaarde, spreken boekdelen. In in tien jaar tijd halveren. 2007 werd nog de helft van alle vastgoedaa­nkopen en kredietdos­siers bij de makelaar afgesloten door mensen jonger dan 30 jaar. Vorig jaar was hun aandeel gehalveerd, tot minder dan 25 procent.

En stonden mensen ouder dan 30 in 2007 nog in voor die andere helft, dan was dat vorig jaar al 75 procent.

Met als absolute uitschiete­r de

 ??  ?? 30minners die een woning kochten
30minners die een woning kochten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium