De Standaard

Niemand die ze wil, maar de rosse muntjes blijven wel bestaan

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON GRYMONPREZ © getty images

Ze zijn duur en consumente­n houden er niet van. Toch blijven de rosse muntjes voorlopig bestaan – en dat hebben we voor een groot deel aan onszelf te danken.

In juli kondigde Carrefour aan dat ze op zoek waren naar rosse muntjes van een en twee eurocent. De banken hadden de supermarkt­keten toen gewaarschu­wd dat er een tekort dreigde. Gisteren bevestigde de FOD Financiën aan Het Laatste Nieuws dat er inderdaad een tekort is.

Wat is er aan de hand? Simpel: mensen potten de muntjes op, waardoor ze niet meer circuleren in de markt. ‘Ze verdwijnen uit het klassieke betaalverk­eer’, zegt Geert Sciot, woordvoerd­er van de Nationale Bank. Bijna niemand pleit nog voor behoud van de rosse centjes.

Leo Van Hove, munteconoo­m aan de VUB, vindt het oppotten een probleem, want de muntjes zijn duur om te produceren. Het kost 1,65 eurocent om één muntje van 1 eurocent te produceren. Voor een muntje van twee eurocent is dat 1,94 eurocent. Ons land gaf al 29 miljoen euro uit aan de productie van deze munten, terwijl ze slechts 24 miljoen euro waarde voorstelle­n. ‘Die kosten betalen wij allen, de belastingb­etaler’, legt Sciot uit. nen daarvan dromen, maar in de eerste plaats zijn we realisten,’ zegt ceo Karel Van Eetvelt. Van Eetvelt wijst erop dat er inspanning­en nodig zijn om de versnellin­g richting minder cash in te zetten.

Ook Van Hove pleit op de lange termijn voor een cashless society. ‘Maar er is eerst nood aan less cash. Momenteel kun je nog niet overal met de kaart terecht.’ Van Hove vindt cash duur: het moet geprint, maar bijvoorbee­ld ook beveiligd worden bij transport. ‘Betaalkaar­ten zijn gewoon efficiente­r.’ De Nationale Bank houdt zich afzijdig.

De cashloze samenlevin­g is voorlopig nog niet het zorgeloze utopia, geeft ook Van Hove toe. Critici vrezen voor sociale uitsluitin­g van mensen die geen bankkaart hebben of er niet mee overweg kunnen. ‘Dat vind ik ergens een kortzichti­g argument: je zou beter toekomstge­richt die mensen helpen en opleiden.’ Een ander obstakel is de kwetsbaarh­eid van digitale systemen.

Afronden

De derde piste is op dit moment de meeste realistisc­he: afronden. Sommige handelaars doen dat spontaan, maar dat leidt soms tot discussies met de klanten.

Federaal minister van Economie Kris Peeters (CD&V) herhaalde gisteren nog dat er een wetsontwer­p aankomt dat de afrondinge­n tot vijf cent bij cashbetali­ngen verplicht. De minister belooft dat het nog voor het einde van het jaar voorgelegd wordt aan de ministerra­ad en het parlement.

Als dat wetsontwer­p erdoor komt, zullen de muntjes nog minder belangrijk worden. De handelaars zullen tevreden zijn, want zij moeten bij cashbetali­ngen de rosse muntjes niet meer gebruiken als wisselgeld. Maar, er kan nog altijd betaald worden met een of twee cent.

Doordat we onze ze uit het systeem. verdwijnen INDEXEN LANGETERMI­JNRENTES NOTERINGEN

Het is al sinds 2014 geleden dat er voor een vat ruwe olie nog 100 dollar werd geteld. Overaanbod op de markt, onder meer door Amerikaans­e schaliepro­ductie, drukte sindsdien de prijs. Maar olie klimt opnieuw naar boven: een vat Brentolie werd gisteren 3,1 procent duurder en kwam zo uit boven 80 dollar. Die stijging komt er nadat SaudiArabi­ë bekendmaak­te zijn productie niet te zullen opdrijven, ondanks de vraag van Amerikaans president Trump om dat wel te doen – hij wil graag lage olieprijze­n. En door het isolement van Iran is de output daar afgenomen, maar de OPEC komt niet met productiev­erhogingen om die terugval op te vangen. Ook de productie van het getroeblee­rde Venezuela staat onder druk. Het doet sommige handelaars denken dat een vat tegen kerstmis weer 90 dollar kan kosten. En begin volgend jaar opnieuw door die grens van 100 dollar zal breken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium