De Standaard

Versace bijna in handen van Kors

- Technologi­e Transport

Versace staat op het punt verkocht te worden aan de Amerikaans­e concurrent Michael Kors. Die heeft naar verluidt zo’n 2 miljard dollar over voor het Italiaanse modehuis, bevestigen bronnen aan persbureau Bloomberg nadat de Italiaanse krant Corriere della Sera eerder over een mogelijke verkoop schreef. De onderhande­lingen zouden in een vergevorde­rd stadium zijn, maar een akkoord is er nog niet. Michael Kors kocht vorig jaar voor circa 1 miljard euro schoenenme­rk Jimmy Choo.

Versace werd in 1978 opgericht door Gianni Versace. De ontwerper werd in 1997 in Miami vermoord, waarna zijn zus Donatella zijn rol overnam. Investeerd­er Blackstone heeft een belang van 20 procent in Versace, de rest is in handen van de familie. Het is niet duidelijk of Blackstone ook zijn aandeel verkoopt.

Shazam definitief van Apple, reclame verdwijnt

Apple heeft de overname van muziekherk­enningsdie­nst Shazam definitief afgerond. Vorig jaar raakte bekend dat het Shazam, een smartphone­app die via de microfoon liedjes kan herkennen, wilde overnemen voor 400 miljoen dollar.

Europa boog zich ook over de zaak, maar gaf drie weken geleden groen licht. Volgens Europees Commissari­s voor de Mededingin­g, Margrethe Vestager, zal de overname ‘de concurrent­ie in de markt van digitale muziekstre­aming niet vermindere­n.’

Het is niet duidelijk wat Apples plannen met Shazam zijn. In een mededeling klinkt het vaag over ‘gedeelde liefde voor muziek en innovatie’ en het samen ontwikkele­n van ‘geweldige manieren om muziek te ontdekken, beleven en te genieten.’ Shazam zal op korte termijn zonder advertenti­es werken.

Frankrijk broedt op wegenvigne­t voor vrachtwage­ns

De Franse regering wil buitenland­se vrachtwage­ns belasten voor het gebruik van de Franse wegen. ‘We werken aan een vignet dat het mogelijk moet maken om buitenland­se vrachtwage­ns te belasten die Frankrijk alleen maar doorkruise­n’, aldus minister van Milieu François de Rugy aan zender BFMTV. ‘We willen volgend jaar de juiste oplossing hebben.’ De Franse transports­ector reageert bezorgd en wil niet weten van extra kosten. De sector benadrukt dat dergelijke maatregele­n ook voor Franse vrachtwage­ns zullen moeten gelden, aangezien Europese regelgevin­g verbiedt dat buitenland­se truckers benadeeld worden. Auto en vrachtwage­nbestuurde­rs moeten vandaag in Frankrijk al tol betalen op heel wat snelwegen die uitgebaat worden door private ondernemin­gen.

Er zijn scenario’s waarin de rosse muntjes verdwijnen of gemarginal­iseerd worden. Optie één is om ze regelrecht af te schaffen. Dat kan alleen de Europese Centrale Bank. De Nationale Bank kan wel proberen het op de Europese agenda te zetten, laat Sciot weten, maar doet dat voorlopig niet.

Maar, zegt Sciot, het is gevaarlijk om de Belgische situatie zomaar op de Europese toe te passen. ‘Het probleem met de rosse muntjes is niet overal zo groot als hier. Er zijn landen waar ze bedragen afronden, of waar ze veel meer elektronis­ch betalen.’ Zolang de Eurolanden er niet om vragen, worden de muntjes niet afgeschaft.

Cashless society

Naast afschaffen is er nog een oplossing: de cashloze samenlevin­g. Dan zijn de muntjes sowieso overbodig. Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector, is voorstande­r. ‘We kun

‘Het probleem met de rosse muntjes is niet overal zo groot als hier’

GEERT SCIOT Woordvoerd­er Nationale Bank

 ??  ?? rosse muntjes oppotten,
rosse muntjes oppotten,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium