De Standaard

Uitstel van executie?

Yves Vanderhaeg­he zit op de schopstoel bij AA Gent, maar er komt geen afscheid als er geen duurzaam alternatie­f is.

- VOETBAL Jupiler Pro League MICHAEL VAN DAMME

Midden in het seizoen een trainer ontslaan en dan maar even zien hoe ze het gaan oplossen, dat zien ze bij AA Gent niet zitten. Ergens valt dat te begrijpen. In het seizoen 2012/2013 kwamen ze zo al eens in de problemen, toen ze eind oktober Trond Sollied aan de deur zetten. Na een korte interim van Manu Ferrera toverden ze de bij Cercle Brugge ontslagen Bob Peeters uit de hoed. Twee maanden later stond die alweer aan de deur. AA Gent bleef op de sukkel tot de blijde intrede van Hein Vanhaezebr­ouck in het seizoen 2014/2015.

AA Gent moest ook vorig jaar, op 27 september 2017, midden in het seizoen een oplossing vinden voor het vertrek van Hein Vanhaezebr­ouck, maar zit een jaar later met de vraag of die oplossing wel duurzaam was. Het begin was goed en stormachti­g, maar de chemie tussen Yves Vanderhaeg­he en het bestuur was eind vorig seizoen eigenlijk al uitgewerkt.

AA Gent zit momenteel in een exitscenar­io, dat is duidelijk. De denkoefeni­ng over wie Vanderhaeg­he zou kunnen opvolgen, is begonnen, maar er zal geen afscheid van hem worden genomen voor er een duurzaam alternatie­f is.

Ademruimte

De 0–4nederlaag tegen Club Brugge kwam hard aan. Er heerst het gevoel dat er momenteel geen team en geen plan is. Maar de spelers staan wel nog achter Vanderhaeg­he en de coach zelf heeft er nog zin in. Dat zijn twee positieve zaken waar je op korte termijn mee aan de slag kunt. Een drastische beslissing voor de bekermatch tegen Virton hield bovendien grote risico’s in. Een interimtra­iner of een nieuwkomer zou zich alleen kunnen verbranden aan die match, waarin geen eer te rapen valt.

Voorzitter Ivan De Witte gaf vorige week, voor de pandoering tegen Club Brugge, aan dat hij de moeilijke opeenvolgi­ng van matchen met Vanderhaeg­he wilde aanpakken. Het bestuur lijkt een beslissing te hopen uitstellen tenminste tot na Antwerp. Daarna is er een week voor de competitie­match tegen Genk en een interlandp­auze die ademruimte geeft. Maar het voor zich uitschuive­n van een beslissing gaat ook gepaard met het uitblijven van duidelijke communicat­ie. Dat begint te wegen en tovert de 0 op 6 om in een crisis. Neen, hier wordt niemand beter van.

Waarom geen beslissing in de zomer?

We proberen begrip op te brengen voor de spreidstan­d waarin voorzitter Ivan De Witte verzeild is geraakt. Gedane zaken nemen geen keer, maar je kunt je wel afvragen of AA Gent na vorig seizoen niet door de zure appel heen had moeten bijten en in alle sereniteit afscheid nemen van Vanderhaeg­he. Het respect voor zijn parcours dat AA Gent naar Playoff 1 had geleid, hield Vanderhaeg­he aan boord, eerder dan het vertrouwen in de toekomst met hem. Dat hij de contractve­rlenging waar hij zelf op rekende niet kreeg, was daar een duidelijk bewijs van. Nu komt het trainersvr­aagstuk op het slechtst denkbare moment terug, uitgereken­d in een moordende opeenvolgi­ng van wedstrijde­n.

Je kunt je wel afvragen of AA Gent na vorig seizoen niet door de zure appel heen had moeten bijten en in alle sereniteit afscheid nemen van Vanderhaeg­he

 ?? © John Thys/belga ?? Er hangt al even een donkere wolk boven het hoofd van Yves Vanderhaeg­he, zeker nu het bestuur niet duidelijk communicee­rt.
© John Thys/belga Er hangt al even een donkere wolk boven het hoofd van Yves Vanderhaeg­he, zeker nu het bestuur niet duidelijk communicee­rt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium