De Standaard

Nucleaire struisvoge­lpolitiek

-

Bij de vervanging van de gevechtsvl­iegtuigen is een cruciale vraag tot nu toe amper aan bod gekomen: moet de opvolger van de F16 ook kernwapens kunnen dragen? Over dit existentië­le vraagstuk zwijgen de regeringsp­artijen in alle talen. Als ze de nucleaire taak willen behouden, moeten ze dat openlijk zeggen en uitleggen waarom. Met argumenten die verder gaan dan ‘vanwege de Navo’. Vandaag heerst er windstilte en is de kans groot dat het bestaande beleid wordt voortgezet door sluipende besluitvor­ming, zonder maatschapp­elijk debat. Dat is niet democratis­ch.

Waarschijn­lijk voelt de regering druk vanuit de Navo om die taak voort te zetten, terwijl ze heel goed beseft dat dit moeilijk verkoopbaa­r is aan de eigen publieke opinie. En dus zwijgt ze. Zo komt het ook dat die massaverni­etigingswa­pens, die gearriveer­d zijn toen Stalin nog leefde, nadien in de vergeetput geraakt zijn. Het beste bewijs is dat ze ook zijn blijven liggen toen Rusland een partner was van de Navo. Oorlog of vrede, liberalen of socialiste­n, het maakt niet uit. KleineBrog­el blijft Amerikaans­e kernwapens huisvesten. In de nabije toekomst zal de regering zich erover moeten uitspreken. Dat zouden we volgens de moderne standaarde­n van good governance toch mogen hopen.

Limburg = doelwit

De VS zijn voluit bezig de B61 bommen te moderniser­en. De huidige generatie zou vanaf 2020 vervangen worden door een nog accurater type, ter waarde van 10 miljard dollar. Dat is hét moment om aan de Amerikanen duidelijk te maken dat ze hun nieuwe type kernwapens in eigen land mogen stationere­n. America first. Onze bondgenote­n gaan de laatste tijd regelrecht tegen onze nationale belangen in door het klimaatakk­oord te kelderen, het Iranakkoor­d in de prullenman­d te gooien en een handelsoor­log tegen ons te beginnen. Vergeet ook niet dat de zogenaamde vijand heel goed weet waar die kernwapens zich bevinden en dat Limburg een prime target is in geval van oorlog. Bij uitbreidin­g geldt dat ook voor Vlaanderen. Want als de wapensyste­men gebruikt worden, zijn de gevolgen niet alleen in één provincie voelbaar.

Ook de beslissing over de nieuwe gevechtsvl­iegtuigen biedt een ideale gelegenhei­d – al dan niet in samenspraa­k met Nederland – om er een streep onder te zetten. Gevechtsvl­iegtuigen zijn standaard alleen uitgerust om convention­ele wapens te vervoeren en af te vuren. Als die ook kernwapens vervoeren, moeten die straaljage­rs daarvoor gecertific­eerd worden, wat een expliciete beslissing van de regering vereist. Had de Belgische regering geopteerd voor de Saab Gripen, was het nucleaire verhaal sowieso ten einde, vanwege de positie van de Zweedse regering.

Luister naar bevolking

Dat brengt ons bij de voornaamst­e reden om het nucleaire hoofdstuk eindelijk af te sluiten: de meerderhei­d van de landen in de wereld verwacht dat van ons, omdat we dat verdragsma­tig hebben beloofd. 122 landen hebben vorig jaar de druk verder verhoogd door een nieuw verdrag te onderhande­len dat kernwapens verbiedt, omdat het gebruik ervan regelrecht ingaat tegen het internatio­naal humanitair recht (DS 20 september 2017).

Uit een recente opiniepeil­ing blijkt dat twee derde van onze bevolking vindt dat ons land zich moet aansluiten bij dit nieuwe verbodsver­drag en dat de kernbommen uit KleineBrog­el moeten verdwijnen. In

Oorlog of vrede, liberalen of socialiste­n: KleineBrog­el blijft Amerikaans­e kernwapens huisvesten

navolging van het grootste Noorse en Nederlands­e pensioenfo­nds, besliste de KBC in juni onder druk van klanten en personeel om niet meer te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de productie of ontwikkeli­ng van kernwapens. De bank verwees expliciet naar het nieuwe verdrag. Deze week start een wereldwijd­e campagne om onder meer BNP Paribas te overtuigen dat ook te doen. Vorige week deden meer dan 150 Belgische burgemeest­ers een oproep aan onze regering. Zowel het Vlaams als het federaal parlement heeft resoluties goedgekeur­d om er werk van te maken.

Onze federale regeringen negeren op dat vlak al decennia de meerderhei­d van de volksverte­genwoordig­ers én van de bevolking. De nucleaire taak voortzette­n is niet in ons nationaal belang en is niet democratis­ch. Het is een vorm van struisvoge­lpolitiek waar voornameli­jk de VS en haar defensiein­dustrie van profiteren. Hoelang blijft onze regering aan de verkeerde kant van de geschieden­is staan? En waarom?

 ??  ??
 ??  ?? TOM SAUER Doceert internatio­nale politiek aan de UA en is auteur van ‘De strijd voor vrede. En hoe we die kunnen winnen’ (Polis, 2017).
TOM SAUER Doceert internatio­nale politiek aan de UA en is auteur van ‘De strijd voor vrede. En hoe we die kunnen winnen’ (Polis, 2017).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium