De Standaard

België: waakhond of schoothond?

-

JAN WOUTERS EN THOMAS VAN POECKE

Het VNverdrag inzake het verbod op nucleaire wapens werd een jaar geleden goedgekeur­d. De stuwende kracht achter het verdrag, de Internatio­nale Campagne tot Afschaffin­g van Kernwapens (ICAN), kreeg intussen de Nobelprijs voor de Vrede. België stemde in 2016 tégen de formele opstart van de onderhande­lingen van het verdrag en nam er niet aan deel. Kan een land dat het internatio­naal recht hoog in het vaandel draagt zo’n positie blijven verdedigen?

Boven op de slachtoffe­rs en de vernietigi­ng die de explosie van een kernbom en de daaropvolg­ende schokgolf veroorzake­n, blijft de straling nog jaren later schade aanrichten. Die desastreuz­e humanitair­e gevolgen zijn het hoofdargum­ent voor een verbod. Maar ook testen met nucleaire wapens zijn nefast voor mens en milieu.

Het VNVerdrag sluit naadloos aan bij het rijtje van de verdragen inzake biologisch­e (1972) en chemische wapens (1993), antipersoo­nsmijnen (1997) en clustermun­itie (2008). Telkens verdragen die wapens met verwerpeli­jke effecten verbieden, en waarbij België wel partij is. Sterker, ons land speelde een pioniersro­l bij de twee laatstgeno­emde verdragen. op

Veiligheid­srisico

Nog los van de bombardeme­nten

Hiroshima en Nagasaki in 1945 leert de geschieden­is dat kernmachte­n meermaals op het punt hebben gestaan hun nucleaire wapens te gebruiken, vaak na vergissing­en of misinterpr­etaties, gevoed door de angst dat andere landen weleens hetzelfde zouden kunnen doen. Bovendien vonden er al ongelukken plaats. Ondanks de enorme inspanning­en om te verhindere­n dat nucleaire wapens in de handen van radicale groepering­en of terroriste­n vallen, blijft dat een reeel gevaar.

Zolang er landen zijn die nucleaire wapens bezitten, zullen ook andere landen tot die selecte club willen behoren. Landen die nog minder in staat zijn om zulke wapens te beheersen en beveiligen dan traditione­le kernmachte­n als de VS en Rusland. Kortom, nucleaire wapens bieden geen antwoord op de grootste bedreiging­en voor de vrede en de veiligheid, ze verscherpe­n ze. Bovendien zou een heroriënta­tie van de miljarden die de negen kernmachte­n eraan besteden helpen om de Duurzame Ontwikkeli­ngsdoelste­llingen te behalen.

Nieuwe kernmachte­n

Het grootste argument voor nucleaire wapens is dat ze potentiële aanvallers zouden afschrikke­n, een argument dat ook centraal staat in het Navobeleid. Maar ook andere wapens met strategisc­he voordelen zijn uiteindeli­jk verboden wegens hun desastreuz­e effecten. Dan volgt het argument: ‘Maar wat als wij ontwape nen en de andere niet?’ Een internatio­nale gemeenscha­p die overeenkom­t nucleaire wapens te verbieden heeft een reeks mogelijkhe­den – van diplomatie­ke middelen tot economisch­e sancties en, in het uiterste geval, convention­eel geweld – om een antwoord te bieden op een schending van dat verbod.

Ons kernwapenb­eleid is gestoeld op het Nonprolife­ratieverdr­ag van 1968, dat vijf landen erkent als kernmachte­n (de VS, Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk). Het verdrag verbiedt andere verdragspa­rtijen nucleaire wapens te verwerven. De nieterkend­e kernmachte­n – India, Pakistan, Israël en NoordKorea – zijn geen partij. Alle

Nucleaire wapens bieden geen antwoord op de grootste bedreiging­en voor de vrede en de veiligheid, ze verscherpe­n ze

verdragspa­rtijen verbinden zich ertoe nucleaire ontwapenin­g na te streven. Binnen dat kader streeft België naar een stapsgewij­ze ontwapenin­g via diplomatie­ke kanalen. Hoewel de VS en Rusland hun kernarsena­al sinds de Koude Oorlog significan­t hebben verkleind, zit de wereld vijftig jaar na het Nonprolife­ratieverdr­ag nog steeds op een explosief aantal nucleaire wapens en zijn er alleen maar kernmachte­n bijgekomen.

Nu België twee jaar in de VNVeilighe­idsraad zal zetelen, zou het er goed aan doen een meer open houding te ontwikkele­n jegens het VNVerdrag voor een kernwapenv­erbod, al is het maar om de permanente leden van de Veiligheid­sraad te tonen dat we geen schoothond­je zijn en dat we onze reputatie van bruggenbou­wer en verdediger van internatio­naal recht en gerechtigh­eid ook op dat vlak ernstig willen nemen.

Ons land zou ook de bespreking­en met zijn Navopartne­rs – voor wie het verdrag de baarlijke duivel is – een meer pragmatisc­he en redelijke richting in kunnen sturen. Zoals paus Franciscus stelde: ‘Internatio­nale relaties kunnen niet gegijzeld worden door militaire macht, wederzijds­e intimidati­e en gepronk met wapenarsen­alen. Nucleaire wapens creëren niets dan een vals gevoel van veiligheid en kunnen geen basis vormen voor een vreedzame coexistent­ie tussen leden van de menselijke familie.’ Zijn verbonden aan het Instituut voor internatio­naal recht (KU Leuven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium