De Standaard

De slimste kandidaten ter wereld

- De volledige lijst met kandidaten vindt u op www.standaard.be/deslimstem­ens

De kandidaten voor het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ zijn bekend. Maar ze zijn niet allemaal even bekend.

Het zestiende seizoen van De slimste mens gaat half oktober van start. Wouter Vandenhaut­e is de opmerkelij­kste naam bij de 31 kandidaten. Met wat goede wil zijn er vijf opmerkelij­ke vaststelli­ngen te doen.

1. Veel Hollanders dit jaar!

Youri Mulder, exvoetball­er en zoon van Jan Mulder. Hugo Borst, voetbalana­list en schrijver. Brigitte Kaandorp, cabaretièr­e. Jeroen van Koningsbru­gge, ook cabaretier. Vier volbloed Nederlande­rs in één seizoen, dat moet een record zijn.

De geschieden­is heeft aangetoond dat Nederlande­rs De slimste

mens deugd doen, omdat ze graag een grote mond opzetten (zie MarcMarie Huijbregts, Prem Radhakishu­n, Jan Jaap van der Wal en Gordon). De geschieden­is heeft ook aangetoond dat Nederlande­rs er zelden iets van bakken in de quiz, omdat de vragen te Vlaams zijn (Radhakishu­n is de uitzonderi­ng die de regel bevestigt).

2. Veel kleur dit jaar!

Met de diversitei­t zit het dit jaar snor in De slimste mens. Radio 1stem Layla ElDekmak lag misschien nog voor de hand, maar dj Hakim Chatar en djkomiekbr­eakdancer Soe Nsuki al wat minder. Saïd Boumazough­e nog minder. Hij is de helft van het rapduo SLM, van het hitje (tevens kinderwoor­d van het jaar) ‘Ewa ja’. En dan is er nog Omar Souidi, de advocaat van Joeri Dillen bij diens klacht tegen de nieuwswebs­ite Apache. Nou. Boumazough­e en Souidi zijn trouwens suggesties van Adil El Arbi, de überalloch­toon van De slimste mens.

3. Drie politici dit jaar!

Behalve Wouter Vandenhaut­e haalt Erik Van Looy nog een hiërarchis­ch overste naar zijn quiz: minister van Media Sven Gatz (Open VLD). Voorts mag Pieter De Crem

(CD&V) aanschuive­n, de staatssecr­etaris voor Buitenland­se Handel, en ook Jinnih

Beels, die zonder partijkaar­t de Antwerpse lijst van SP.A trekt.

Quizzende politici in een verkiezing­sjaar, kan dat zomaar? Om die irritante vraag te ontlopen, begint de quiz pas daags na de stembussla­g.

Voorts doen politici het in De slimste

mens zelden goed (Bart De Wever is de uitzonderi­ng die de regel bevestigt).

4. Weinig vrouwen dit jaar!

Vorig jaar zaten er vijftien vrouwen in De

slimste mens, nu maar elf. We moeten dat niet op een apothekers­schaaltje afwegen, maar toch. Bovendien lijkt hun profiel conservati­ever dan bij vorige edities: enkele VRTgezicht­en hier, enkele VTMgezicht­en daar, enkele bekende actrices ginder (Soe Nsuki is de uitzonderi­ng die de regel bevestigt).

5. Weinig kanshebber­s dit jaar!

Wouter Vandenhaut­e weet vast veel, maar die kan het zich niet veroorlove­n deze quiz te winnen. Journalist­en doen het ook altijd goed in De slimste mens. Annelies Van Herck en Julie Colpaert maken dus kans, maar vorig jaar heeft Xavier Taveirne al gewonnen. Sporters maken geen schijn van kans (Tomas Van Den Spiegel is de uitzonderi­ng die de regel bevestigt). Nederlande­rs kunnen ook niet winnen. Blijft over: Peter

Van De Veire. Tenzij die voortijdig in een coma geraakt door de ochtendsho­w van MNM te combineren met de vaak late opnames van De slimste mens. (th)

Met de diversitei­t zit het dit jaar snor, nu nog de vrouwen

 ?? © vier ?? Pieter De Crem: kansloos.
© vier Pieter De Crem: kansloos.
 ?? © vier ?? Youri Mulder: niet Vlaams genoeg.
© vier Youri Mulder: niet Vlaams genoeg.
 ?? © vier ?? Peter Van de Veire: kanshebber.
© vier Peter Van de Veire: kanshebber.
 ?? © vier ?? Saartje Vandendrie­ssche: te conservati­ef.
© vier Saartje Vandendrie­ssche: te conservati­ef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium