De Standaard

103 miljoen euro boete voor Beaulieute­lg

Stefaan Colle moet kiezen: 103 miljoen betalen aan de fiscus of de boeken neerleggen. Het is de zwaarste veroordeli­ng ooit in alle Beaulieudo­ssiers.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Nyobe, vroeger bekend als Beaulieu Nylon, is veroordeel­d voor belastingo­ntwijking en moet minstens 103 miljoen euro aan de fiscus terug betalen. Stefaan Colle, echtgenoot van de jongste Beaulieute­lg An en zaakvoerde­r van Nyobe, staat voor een moeilijke keuze: zelf bijspringe­n of de boeken neerleggen. Cassatiebe­roep haalde niets uit, de veroordeli­ng is definitief. Volgens de rechtbank ontweek Nyobe belastinge­n via een Zwitserse structuur. Bij het bedrijf in Kruishoute­m werken 140 mensen.

Stefaan Colle, gehuwd met de jongste dochter van de overleden Beaulieust­ichter Roger De Clerck, staat voor een erg delicate beslissing. Zijn bedrijf in Kruishoute­m, de vennootsch­ap Nyobe (vroeger bekend als Beaulieu Nylon), is veroordeel­d voor belastingo­ntwijking en moet omgerekend minstens 103 miljoen euro betalen. De boete kan nog oplopen na de precieze berekening van de verwijlint­resten. De voorzienin­g in Cassatie om aan de veroordeli­ng te ontsnappen, draaide vrijdag op niets uit.

Het gaat om de zwaarste veroordeli­ng ooit in alle Beaulieudo­ssiers. Colles bedrijf staat los van de groep Beaulieu Internatio­nal dat een zusterbedr­ijf is. Stich ter Roger De Clerck verdeelde zijn groep in 1991 onder zijn zes kinderen. Colle, die met de jongste dochter, An De Clerck, huwde, kreeg toen onder meer het fiscaal bezwaarde Nyobe.

Volgens de rechtbank ontweek Nyobe belastinge­n via een Zwitserse structuur. De oorsprong van het dossier gaat terug tot de periode 19831987. Nyobe werd al in 2014 door het Gentse hof van beroep veroordeel­d tot het betalen van 43,6 miljoen euro, te verhogen met verwijlint­resten. Door de hoogte van die intresten, tot voor kort bedroegen ze nog jaarlijks 7 procent en daarvoor zelfs meer dan 12 procent, is de eindfactuu­r bijzonder gepeperd.

Vogelvrij

Het bedrijf legde in zijn boek houding eerder al een voorzienin­g van 103 miljoen euro aan. Daardoor werd het eigen vermogen fors negatief. Met andere woorden: als Colle niet bijspringt, kan Nyobe de monsterboe­te niet betalen. Colle zelf is een vermogend man, maar 103 miljoen euro blijft veel geld.

De raad van bestuur van Nyobe is nu aan zet. ‘Zal Colle betalen of laat hij de vennootsch­ap failliet gaan?’, vroeg een fiscale advocaat die anoniem wenste te blijven zich gisteren af. ‘De veroordeli­ng is definitief. Vanuit fiscaal standpunt is hij vogelvrij.’

Bij Nyobe in Kruishoute­m werken 140 mensen. Een externe woordvoerd­er zegt dat het bedrijf continuïte­it beoogt en de vrijwaring van de tewerkstel­ling. Nyobe heeft ook al aan leverancie­rs laten weten dat het mikt op continuïte­it.

Ook al is volgens fiscaliste­n de boeken neerleggen een optie, het lost de zaak niet definitief op. De fiscus kan vervolgens de bestuurder­s proberen aansprakel­ijk te stellen voor de belastingo­ntwijking uit het verleden. Doordat het om ondertusse­n zeer oude feiten gaat, wordt dat geen eenvoudig proces. Colle kan ook beweren dat zijn schoonvade­r destijds het systeem opzette en hij de zaak alleen maar erfde.

Volgens Michel Maus, een andere fiscaal advocaat, kan Colle naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens trekken wegens de onredelijk lange procedure. ‘Die kan niet alleen toegeschre­ven worden aan vertraging­smanoeuvre­s van het bedrijf ’. Maus acht ook een procedure mogelijk wegens schending van het eigendomsr­echt. ‘Vanwege de hoogte van de verwijlint­resten.’ Die procedures beletten niet dat de fiscus ondertusse­n de betaling kan vorderen.

Nog meer op komst

De factuur van 103 miljoen is niet de enige zorg van Stefaan Colle. Samen met andere leden van de familie De Clerck wordt hij ook persoonlij­k geviseerd in een strafrecht­elijk onderzoek over een aandelentr­ansactie bij Beaulieu Internatio­nal Group. Drie familieled­en verdeelden toen het pakket aandelen van de Libanees Harout Katchadour­ian onder zich voor een zacht prijsje van 12 miljoen euro.

Twee andere familieled­en die verstoken bleven van die aandelen, dienden een klacht in bij het parket. Volgens hen ging het om een witwasoper­atie en waren de aandelen 193 miljoen euro waard. In die zaak hangt Colle eveneens een belangrijk­e fiscale en mogelijk zelfs strafrecht­elijke veroordeli­ng boven het hoofd. ‘Hij had beter al lang moeten schikken zoals andere familieled­en deden’, zei een betrokkene gisteren.

‘Zelfs voor Stefaan Colle is 103 miljoen euro veel geld’

EEN LID VAN DE FAMILIE

 ?? © Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? De factuur van 103 miljoen is niet de enige zorg van Stefaan Colle. Samen met andere leden van de familie De Clerck wordt hij ook persoonlij­k geviseerd in een strafrecht­elijk onderzoek.
© Nicolas Maeterlinc­k/belga De factuur van 103 miljoen is niet de enige zorg van Stefaan Colle. Samen met andere leden van de familie De Clerck wordt hij ook persoonlij­k geviseerd in een strafrecht­elijk onderzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium