De Standaard

Polen voor Hof van Justitie om pensioenwe­t

- (bar)

De nieuwe Poolse wet op het Hooggerech­tshof schendt het principe van juridische onafhankel­ijkheid. Daarom stapt de Europese Commissie naar het Europees Hof van Justitie. Ze dringt er bij het Hof op aan snel maatregele­n op te leggen die de toestand van voor de goedkeurin­g van de wet herstelt.

De nieuwe Poolse wet, die op 3 april van kracht werd, verlaagt de pensioenle­eftijd voor leden van het Hooggerech­tshof van 70 naar 65 jaar. Daardoor zouden 27 van de 72 rechters moeten vertrekken, onder wie de eerste voorzitter. Dat zou de Poolse regering de kans geven om nieuwe rechters politiek te benoemen.

De snelle toepassing van de wet dreigt volgens de Commissie onherstelb­are schade toe te brengen aan de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht. ‘Die is essentieel voor de functioner­ing van de juridische samenwerki­ng tussen lidstaten’, aldus de Commissie. Ze dringt aan op voorlopige maatregele­n waardoor de 27 betrokken rechters zouden kunnen blijven zetelen.

De Commissie vraagt het Hof ook de versnelde procedure te hanteren om tot een definitiev­e uitspraak te komen.

Dialoog gaat voort

Op 29 juli 2017 startte de Commissie al een inbreukpro­cedure in verband met de Poolse wet inzake de gewone rechtbanke­n. Ook daar riskeren de opgenomen pensioenre­gelingen de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht in het gedrang te brengen.

‘De inbreukpro­cedure maakt geen einde aan onze dialoog over de rechtsstaa­t met Polen’, aldus de Commissie. ‘Dat kanaal blijft onze voorkeur wegdragen om de systemisch­e bedreiging voor de rechtsstaa­t in Polen op te lossen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium